Слънчевото изригване през 1967 г., което изведе от строя радарите на ВВС на САЩ, едва не стана причина за ядрена война. Посветеното на тези събития изследване е публикувано в списание Space Weather.
Американските военни на 23 май 1967 година изгубили връзка с радарите в северното полукълбо, които трябвало да следят приближаването на съветските ракети. Всяка атака спрямо тези радари трябвало да се разглежда като акт на агресия.

 

ВВС на САЩ заподозрели СССР във враждебни действия и започнали да се готвят да пуснат самолетите с ядрени бойни запаси. В състояние на бойна готовност били приведени също и допълнителни сили.

 

За щастие, военните метеоролози навреме предали информацията за случващата се геомагнитна буря, способна да изведе от строя радиолокационното оборудване. Това позволило да се предотврати конфликтът, който можел да доведе до глобална катастрофа, твърдят авторите на изследването.
Геомагнитната буря започнала 40 часа след слънчевото изригване, от строя излезли РЛС на Аляска, в Гренландия и във Великобритания. Последствията от щорма се усещали около седмица.
Детайли около произшествието разказали офицери в оставка от ВВС на САЩ. Изследването е ръководено от проф. Долорес Книп, космофизик от Университета в Колорадо.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;