Бившият командир на Военно-въздушните сили ген. Румен Радев за първи път публично разкри причината да се хвърли в президентската битка като обща кандидатура на левицата. Това стана днес на пресконференция в БТА.

 

Генералът отсече, че концепцията на министъра на отбраната Николай Ненчев за охрана на въздушното пространство от чужди държави е по-унизителна от Ньойския договор.

 

Висшият военен заяви още в началото на изявлението си, че няма да отговаря на политически въпроси и няма да дава интервюта след приключване на брифинга.  Пресконференцията му започна с изложение на видеостена на думите на министъра Ненчев, който недоумява защо генералът е подал оставка.

 

В отговор на това подалият оставка шеф на ВВС заяви:

«Мотивът ми е свързан с концепция за съвместно изпълнение на мисията по опазване и контрол на въздушната граница на България с активни средства на други страни-членки на Алианса и давам номера на тази концепция, утвърдена от министъра на отбраната на 23 февруари тази година».

 

«Тази концепция вече е в ход след пристигане на голяма група на съюзническа държава на летище «Граф Игнатиево». Тя ще започне да се изпълнява официално през септември. Продължавам да смятам, че тази концепция е унизителна за българските ВВС», каза още Радев.

 

«Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развиване на собствени отбранителни способности. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти, като се омаловажава техният риск.

От всички страни със собствени авиации в НАТО единствено България е поискала еър полисинг срещу заплащане. За мен като български генерал тази концепция е по-унизителна и от Ньойския договор, защото той беше наложен отвън, докато тази концепция е предложена от български зам.-министър и е утвърдена от български министър на отбраната», обясни той.

«Възниква въпросът защо министърът на отбраната спести истинските мотиви за моя рапорт и какви изказани истини го притесняват. Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното ни пространство, заедно с нашите съюзници от НАТО», обяви той и представи извадки от официални документи, които е представил пред ръководството на министерството на отбраната, от които става ясно неговото активно застъпничество за съвместна охрана с НАТО.

«Командването на ВВС напълно подкрепя усилията на Алианса за укрепване на отбранителните възможностите на страните от Източния фланг», се казва в част от представените документи на Радев.

Той цитира и свое интервю в печата, в което подчертава, че винаги е добре дошло да дежурим и патрулираме с партньори от НАТО. Радев пусна и второ видео, от което става ясно, че той иска съвместна работа с НАТО.

«Бях категорично против да поемаме разходите на гостуваща държава. Министърът подписа да плаща. Считам, че средствата, които МО има за еърполисинг, трябва да се дадат за българските ВВС, не за гостуващи формирования. Да отпаднат всички текстове, свързани с финансови ангажименти на българската държава към гостуващите страни», представи подицията си Радев.

 

 «Не мога да съм съгласен да плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите. Факт е, че от всички държави със собствени авиации България е най-бедната, но от всички членки на НАТО само ние предлагаме съвместен еърполисинг срещу поемане на разходите».

 

Докато Румен Радев обясняваше защо е решил да напусне армията, на «Позитано» 20 заседава Изпълнителното бюро на БСП.

 

Радев, който е номинация за кандидат-президент на БСП, подаде рапорт за напускане в началото на август. В сряда на Националния си съвет БСП ще обяви името на кандидата си за президент.

 

В партийната листа номинираните са — Таско Ерменков, Марио Трайков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков. След оттеглянето на омбудсмана Мая Манолова, като извънпартийна номинация остава само тази на ген. Румен Радев. Неговата кандидатура се подкрепя и от АБВ.

 

Румен Радев до момента не е коментирал официално мотивите си за рапорта, тъй като чакаше указа за освобождаването си, за да отговори на всички въпроси. Министърът на отбраната Николай Ненчев обаче вече се изказа по въпроса.

Eпицентър

 

Тагове: ; ; ;