Ето някои от основанията на Коалиция «БСП Лява българия» за това, изразени от депутата Атанас Зафиров, член на комисията по отбрана:

 

  1. Поемане на непосилни финансови ангажименти в ущърб на държавата, в полза на друга страна — приета концепция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, която включва пълно поемане на разходите на съюзните ВВС от българска страна, за разлика от Румъния, която е заявила отказ от подобно условие. Единствени ние с подобен ангажимент и доброволно накърняване на държавния ни интерес!

 

2. Умишлено въвеждане в заблуждение на народните представители относно реалната ситуация и перспективи пред българските ВВС. През цялото време, през което тази концепция е била разработвана, в комисията по отбрана министърът и неговите заместници твърдяха, че няма такова нещо, законът е приет ”за всеки случай” и когато има конкретни стъпки по неговото прилагане, народните представители ще бъдат уведомени. Оказва се , че по тази концепция се работи от септември 2015г. На тъмно е било държано и цялото ръководство на ВВС, до момента на пристигането на 14 юли 2016 на групата от Полша в България!

 

 

3. Нанасяне на тежки финансови вреди на държавата, в полза на чужда държава – развенча се най-грандиозната лъжа , изречена от Ненчев и група — ремонтът в Полша е по-евтин от офертата на РСК МиГ – потвърди се, че не е така! За това предупредих още в дебатите в Народното събрание и след това в десетки телевизионни участия и публикации. Изчислихме и конкретното оскъпяване – става въпрос за милиони! По думите на Радев – вместо да се търси диверсификация и поевтиняване,от един монополист – РСК МиГ, държавата създава друг монополист – Полша! Самият Бойко Борисов призна в интервю, че договорът с Полша е „глупост”!

 

4. Подчиняване проблемите на националната сигурност и въздушния суверенитет на страната на лични идеологически съображения — т.нар. подготовка и готовност за борба с Русия!

 

5. Поставяне по идеологически съображения на риск живота и сигурността на българският летателен състав , който, оказва се „лети на самолети със саморъчно удължен летателен ресурс”!

 

6. Умишлено приземяване на българската изтребителна авиация – стана ясно, че съгласно изискванията на техническата документация за експлоатация на самолетите МиГ 29 – няма нито един изправен самолет ! Съгласно изискванията на тази документация — закон в авиацията – не трябва да лети нито един самолет!

 

7. Пълно неглижиране на военната експертиза, дилетантщина и некомпетентност, граничещи с национално предателство.

 

8. Умишлено бавене реализацията на инвестиционния проект за придобиване на нов изтребител, с цел причиняване на необратими щети върху българската бойна авиация и пълната загуба на въздушен и национален суверенитет!

 

9.”Полша няма капацитет за външни потребители” — признат факт, за който предупредих преди година. Нещо повече — „Полша не може да ремонтира КСА – най важната част на самолета – кутията на самолетните агрегати”.

 

10. Шумно прокламирания договор с Полша за цялостната интегрирана логистична поддръжка – на практика неосъществим поради редица правни, технологични и лицензиозни пречки!

 

«Тези хора са национални предатели и трябва незабавно да бъдат подведени под отговорност», твърди още експертът по отбрана на БСП Атанас Зафиров

Тагове: ; ; ; ; ;