Действията на Русия позволиха да се предотврати удар на НАТО по Сирия от 624 крилати ракети, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

 

«Ситуацията по отношение на Сирия се променяше, когато си зададете въпроса: а какво би се случило, ако президентът на Русия не бе успял да реализира идеята за предаването и унищожаването на химическото оръжие… Тогава нещата буквално бяха на спусъка, ако говорим само за крилатите ракети — 624, говоря по памет, 624 крилати ракети бяха готови за нанасяне на масиран удар по Сирия», — каза Шойгу в ефира на а «Россия-24«.

 

 

Той добави, че при нанасянето на толкова мащабен удар би било извънредно сложно в Сирия да се възстанови държавната структура.

Разрушенное здание в квартале Бани-Зейд на севере Алеппо

Шойгу сподели още, че Русия и САЩ са близки до споразумение за начало на съвместна борба срещу Ислямска държава в Алепо.

 

Той изрази надежда, че споразумението ще помогне «на тази многострадална земя да се установи мир и хората да могат да се върнат по домовете си».

 

През 2013 година по време на преговорите в Женева Русия успя да убеди САЩ във възможността за мирно регулиране на кризата в Сирия, започнала след употребата на химическо оръжие в предградие на Дамаск. Страните се договориха за военна ненамеса и унищожаване на сирийското химическо оръжие в средата на 2014 година.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;