Първата копка направиха днес собственикът на имота в село Есими Продромус Анестисиаду,  акад. Наско Гелимачев и председателят на Съюза на офицерите и сержантите то запаса и резерва генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

 

Днес в гръцкото село Есими, на мястото на рождената къща на Капитан Петко войвода, бе направена първата копка на Мемориалния Тракийски Комплекс „Капитан Петко войвода“.

 

 

Това се случи в присъствието на гости от България и от Гърция, на представители на  Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва под ръководството на председателя генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и на областния съвет на съюза в Смолян. Първата копка заедно направиха собственикът на имота Продромус Анестисиаду,  акад. Наско Гелимачев и генерал-лейтенант Топалов. На събитието дойдоха и деца от България и Гърция.

 

 

Ще бъдат изградени Православен Храм „Св. Димитър“, Музей и конферентна зала „Капитан Петко Войвода“, чешма /Петковата чешма/ и беседка.

 

В музея на войводата ще бъдат поставени книги, портрети и други атрибути от времето, в което е живял – оръжие, униформи, саби, револвери и други ценни експонати.

 

 

Така също ще има експозиция с експонати на гръцки изтъкнати патриоти, воювали против общия тиранин по това време – Османския поробител на Балканите, каза акад. Гелимачев, идеен вдъхновител на комплекса и построил паметника на Капитан Петко войвода в Есими през 2004 година.

 

Идеята за строителството на Мемориала вече запалва и хората в Гърция, не само в България.  Вчера имаше посещение и от българи, живеещи в Испания, научили за начинанието. Те посетиха родното място на своите деди – село Доган Хисар и веднага се включиха с дарения за това начинание.

Тагове: ; ; ;