Независимо от това, че и руският самолет Су-35, и американският F-15 са четвърто поколение изтребители, руският образец има редица преимущества, които ни позволяват да твърдим, че именно той е «кралят на небето» в сравнение с американската машина, счита Себастиян Робин от The National Interest.

 

Авторът обръща внимание върху инфрачервената система за търсене и следене, която притежава Су-35. Това позволява на самолета да определи местонахождението на другия самолет на разстояние 50 километра (този показател е потенциалният радиус при откриване на самолети, снабдени с технологията Стелт). Американският F-15 просто няма такава система, твърди авторът.

 

 

F-15 не е създаден като невидим самолет, а Су-35 вече има стелт-технология, затова е изключително трудно той да се открие.

 

 

От друга страна F-15 има активен радар APG-63 V3, който превъзхожда радара с пасивна фазирована антенна решетка «Ирбис-Е», който има Су-35. В статията се казва, че радиусът на действие на руската система е в рамките на 400 км, което практически изравнява възможностите на двата бойни самолета.

 

 Преимущество на Су-35, според Робин, е възможността да се пренася голямо количество оръжие, което прави самолета по-ефективен в близък бой.

 

Су-35 има 12 или повече възела за пренос на ракети, докато F-15 има само осем.

 

 

Двата изтребителя могат да носят ракети с далечен радиус на действие с радиолокационно насочване от клас «въздух-въздух» AIM-120D (160 км) и К-77М (200 км далечен радиус на действие).

 Но Су-35 може да носи и ракети със супердълъг диапазон  Р-37М (300-400 км).

 

 

Су-35 може да вдигне над 7.7 тона боеприпаси, от които 6 тона могат да нанесат удари по обекти, разположени на земята, докато в същото време F-15 е създаден само за работа във въздуха и затова той не може да бъде снабден с ракети от типа «въздух-земя».

 

 

Су-35 има по-съвършена радиолокационна система за заглушаване Л175М.

 

 

«По такъв начин Су-35 взема короната за най-добър изтребител, а също си остава много ефективна и универсална ракетна платформа срещу въздушни и наземни цели», — прави извода си авторът.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;