Политиката на Русия към Украйна, нейните действия в Сирия и помирението с Турция демонстрират стремежа на Путин да създаде около Русия «нов амбициозен международен ред», пише във водещата си статия «Голямата игра на Путин: стратегията на три фронта» главният редактор на вестник La Stampa Маурицио Молинари.

 

Анализирайки активността на руската външна политика в тези направления, той подчертава, че «Путин има намерение значително да намали влиянието на САЩ».

 

«В Украйна той иска да отслаби доверието към Вашингтон като гарант за Източна Европа, в Сирия демонстрира голяма боеспособност в борбата с джихадистите в сравнение с коалицията от над 60 страни под ръководството на Обама, а в Турция цели да тласне на предна линия разногласията между Анкара и НАТО», — отбелязва италианският политически анализатор.

 

 

 В тази връзка Молинари обръща вниманието си върху наложилият се в последно време образ на Запада, който е раздиран от противоречия по отношение на проблемите на миграцията и тероризма, който вече е слаб икономически и демонстрира недостатъчна способност за лидерство в условията на непрестанните протестни движения, което е показал и референдумът за Брекзит във Великобритания.
Според главния редактор на La Stampa, Русия създава система от привилегировани отношения с много страни, чийто политически модел се различава от западната демокрация — от Белорусия до Турция, от Египет до Иран и бившите съветски републики в Средна Азия.
Москва използва различни инструменти, включително «енергийните инвестиции, военното си присъствие и достатъчно ефективната демонстрация на руската мека сила, за което свидетелства популярността на RT и на други подобни сайтове в арабския свят, се отбелязва в статията.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;