Почти половината , 44 % от руснаците не биха излезли да защитят руската демокрация, ако събития, подобни на августовския пуч през 1991 година, биха се случили днес, това показват резултатите от допитването на «Левада-Център».

 

В защита на демокрацията биха излезли 16 % от запитаните 41 % от респондентите отговориха, че не знаят биха ли излезли да защитават демокрацията.

 

Започвайки от август 1991 година «Русиs тръгна по неправилен път», така считат 41 % от руснаците.

 

За «правилен път» говорят 33 %, още 28 % от респондентите се затрудняват да отговорят на този въпрос.

 

 

Почти една трета от респондентите, 30 % оценяват събитията през август 1991 година като трагични, имащи гибелни последствия за страната и руския народ.

 

35 % считат, че това онези събития са «просто епизод от борбата за власт във висшите нива на държавата».

 

8 % от руснаците считат, че събитията от 1991 година са победа на демократичната революция, която ликвидира властта на КПСС.

 

27 % се затрудняват да отговорят.

 

През нощта на 18 срещу 19 август 1991 година представители на висшето ръководство на СССР, несъгласни с политиката на реформи на Михаил Горбачов и проекта за нов Съюзен договор, създадоха Държавен комитет по извънредно положение в СССР (ГКЧП). 19 август влезе в историята като августовския пуч: на този ден бе извършен опит да се отстрани Горбачов от длъжността президент и да се промени провежданият от него курс на страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ;