Пура, брада и барета — така светът познава Фидел Кастро. Той преживя 638 покушения и произнесе най-дългата реч в историята на ООН. През целия си живот е пушил пури.

Наричат го «железния Фидел» и El Caballo («жребецът»), ненавиждат го, а други го считат за Бог.

Фидел Кастро е най-нееднозначният световен лидер на XX век. Неведнъж е бил в СССР, при това на съвсем не формални визити. Уникалните снимки от пътуванията на «железния Фидел» из СССР и интересни детайли. Това ви предлагаме днес.

Визитата след кризата

За първи път Фидел Кастро пристига в СССР през пролетта на 1963 година. Поканата на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов е помирителна стъпка след Карибската криза. Тогава, за да се избегне ядрената война със САЩ, съветското ръководство без консултации с кубинците взема решението да се изведат ракетите от Острова на Свободата в замяна на отстъпки от страна на Вашингтон и гаранции за ненападение над Куба.

Когато Команданте разбира за решението на Москва, изпада в ярост. Разказват, че най-деликатните думи, изречени от него по адрес на Хрушчов, са били «кучи син».

 

Първата визита на Команданте в СССР продължава 37-40 дена. За това време той обикаля цялата страна.

 

За Кастро била направена безпрецедентна програма: завели го в базата за подводници в Севордвинск, така той станал единственият в историята държавен глава, който видял базата на съветските междуконтинентални балистични ракети.

 

Той станал първият чужденец, който се качил на трибуната на Мавзолея. На минало и без посещение в Болшой театър, където Команданте разговарял с Мая Плисецкая.

 

Пилета и кафе за Команданте

В СССР Фидел Кастро с удоволствие хапвал руска храна — боршове, котлети…Виктор Беляев, по онова време работещ в спецкухнята на Кремъл и обслужващ най-високопоставените гости, разказва, че Команданте не бил придирчив към храната. Особено му харесвало пилешкото, готвили му го почти всяка вечер.

 

Затова пък кафето за Фидел в СССР било правено по негова лична, особена рецепта. За целта смесвали в малка чашка разтворимо и сварено кафе. Свареното трябвало да бъде толкова силно, че съветските готвачи дори не искали да го пробват. После в напитката слагали осем лъжички захар. Получавало се нещо, приличащо на горещ кафеен ликьор, който кубинският лидер пиел с ром.

Народната любов

Кастро отнесъл от СССР много подаръци. ЗИЛ-111, ваза с изображението на Юрий Гагарин, 12 кутии с черен хайвер, 10 бутилки вино, ловно оръжие МЦ-11 — това е непълният списък от нещата, които връчили на Фидел съветските политици. Най-необикновеният подарък той получил в Байкал от геолозите: това било живо мече, когото нарекли в чест на езерото. Наистина, зверчето, отлитайки с Команданте в Куба, не издържало на смяната на климата и умряло след няколко години.

Очевидци разказват, че при пътуването Кастро не търпял официалности и пресичал всички опити на съветските другари да му покажат «витрината» вместо истинския живот на страната. Той говорил пред дървосекачи и споделял с тях цигарите си, ял борш със свинарката Мария в украинско село, пил с геолозите водка от бутилката, а веднъж замъкнал преводача на разходка из нощна Москва. Наистина, Команданте бил бързо разпознат от гражданите — трябвало да се скрие в хотела, за да не го разкъса тълпата на части от възторг.
Реакцията на хората, които видели «живия Кастро», е лесно обяснима. Команданте дори външно се различавал от всички съветски политици — носел военни дрехи и барета, говорил без да чете, бил истински революционер, познаващ борбата за свобода не от книгите. Речите на Фидел имали огромен успех: те били публикувани с огромни тиражи.

По решение на ЦК на КПСС Фидел дори получил хонор за текстовете, които се тиражирали в съветските издания. И ако през 1960 г. това били  $365, то през 1981 – вече $8 хиляди. Кастро дарил тези пари на кубинската държава.

«По-изгодно е да се пише за вашия печат, отколкото да бъдеш премиер. Аз тъкмо сега заех от Че Гевара 10 песо за цигари», — казва по този повод Фидел.

От плантациите в колхоза

В Куба Фидел Кастро нееднократно събирал захарна тръстика, правейки това, според собствените му думи, «като морален дълг — така, както много други другари от ръководството на Куба». А в СССР той седнал зад кормилото на трактор, когато бил в памучната плантация на колхоза «Кзъл Узбекистан».

 

Зимната визита

Команданте направил 10 визити в СССР. За втори път — през януари 1964 година. Той пристигнал, за да види руската зима, заради нея сменил баретата с шапка-ушанка. Кастро се возил на шейна, карал ски, заминал на лов с Хрушчов в гората около Москва.

Искал да се върне в Русия

 

Две години след разпада на СССР и охлаждането на отношенията с Москва, Фидел Кастро продължавал да има топло отношение към руските хора. През 2005 година го попитали, би ли искал отново да замине за Русия.

«Ако ме питаш за чувствата ми, за волята ми, то да, през лятото или зимата, със сняг или без сняг, който и да управлява там — бих заминал веднага», — отговорил той.

 

«Този народ наистина e разбрал какво е войната и трагедията от войната, затова той повече от всички други на този свят обича мира. Мога да кажа с цялата убеденост на разума си, че руският народ е най-безкористният народ…Знам какви са руснаците и им се възхищавам».

Фидел Кастро


Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;