Турският холдинг «Лимак» има намерение да участва в търга за летище София, съобщиха медиите в южната ни съседка. Според Ебру Йоздемир, която отговаря за инвестициите на холдинга, фирмата се интересува за приватизацията на столичното ни летище.

 

Обявеният срок за подаване на оферти е 20 октомври. Летище София е един от големите останали държавни транспортни активи, като държавата се надява да получи приход от 1,2 млрд. лева за 35 години.

 

Турската група «Лимак» се занимава главно със строителство, но има интереси също в енергетиката и туризма. Преди няколко години дружеството спечели 20-годишна концесия за оператор на летище «Сабиха Гьокчен», в Истанбул, намиращо се в азиатската част на града. «Лимак» е и един от инвеститорите, които сега строят третото летище в Истанбул.

 

Групата получи и правото да го управлява за срок от 25 години, след като предложи 29,1 млрд. долара, като в сумата не влизат дължимите данъци. Това е почти двойно увеличение на стартовата цена на търга от 16,6 млрд. долара.

Тагове: ; ; ;