Докато ВМС на САЩ бият тревога по повод възраждащата се заплаха от страна на подводния флот на Русия и Китай, значително по-голям проблем е намалената работа по борбата с подводниците от страна на САЩ, пише The National Interest.

Пуск баллистической ракеты, архивное фото

Според данни на изданието, Русия има «около 56 подводници», Китай — «около 70», а САЩ — 52.

 

Независимо от това, че Русия има по-малко подводници, отколкото Китай, руските кораби «са значително по-висок клас», счета заместник началникът на ВМС на САЩ Джозеф Малой.

 

 

Капитанът от американския флот в оставка Джери Хендрикс заяви, че «руснаците продължават да се движат напред със серии от технологични усъвършенствания, които се появиха в края на съветската епоха», но икономическите, социалните и политическите сътресения от 1990-те години не позволите на «нова Русия да извлече максимум ползи от тези разработки».

 

 

«В същото време САЩ и техните съюзници постоянно отвличат вниманието си с войните в Ирак и Афганистан, така техните подводничарски способности атрофираха», — констатира Хендрик.

 

 

Изданието пише, че реалният проблем на ВМС на САЩ е в това, че от края на студената война управлението по противоподводничарска отбрана на САЩ е остаряло.

 

 

 

Дизель-электрическая подводная лодка. Архивное фото

 

А Руси и Китай в същото време водят интензивни подводничарски действия, което в бъдеще «може да усложни оперативните планове на ВМС на САЩ»,  счита Хендрикс.

 

 

Другият проблем от гледна точка на автора е липсата на подготовка за реален бой, защото по-рано не са били вложени достатъчно инвестиции, необходими за развитието на противоподводничарските системи.

 

 

Понастоящем подводният флот на Русия и Китай, според автора, отстъпва на ВМС на САЩ, но в бъдеще двете страни могат да хвърлят сериозно ръкавицата на американските подводници, ако Пентагонът не предприеме необходимите мерки.

 

 

Тагове: ; ; ;