Ускореното възстановяване на отношенията между Москва и Анкара постави редица западни политици и наблюдатели в шок и ужас, някои от тях допускат, че Турция разиграва «руската карта», за да получи допълнителна изгода в диалога си с ЕС и САЩ. Журналистът Брайън Макдоналд в статия за RT анализира, какви са мотивите за стоплянето на отношенията между Русия и Турция.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган перед началом саммита НАТО в Варшаве. Архивное фото

 

Макдоналд припомня, че подобни ситуации е имало в историята и по-рано — «когато нещата на Турция със западните й партньори вървят напреки, Анкара по навик започва да гледа към Москва».

 

 

Независимо от това, отбелязва журналистът, този път ситуацията е малко по-различна, защото вътре в турския елит назрява разочарование от партньорството със САЩ, които никога не са гледали на Турция като на равноправен партньор, което заставя Анкара да разглежда възможността за Евразийска интеграция с Русия и Иран.

 

Точно това, продължава авторът, променя тези условия, които по-рано възпрепятстваха развитието на наистина здрави отношения между Русия и Турция.

 

«Първо, членството на Турция в НАТО я направи част от управлявания от САЩ военен алианс, който, както изглежда, съществува главно за «сдържането» на Русия. Второ, двете правителства в продължение на дълго време не могат да стигнат до съгласие относно оценката на събитията в Сирия. Анкара иска оставката на Асад, а Москва се опитва да го запази на власт, защото се опасява от последствията от политическия вакуум, който може да се образува след неговото напускане на властта», — пише авторът.

 

Президент России Владимир Путин и президент Турецкой республики Реджеп Тайип Эрдоган на итоговой пресс-конференции в Анкаре. Архивное фото

Ситуацията рязко се промени след опита за държавен преврат в Турция, Ердоган напълно закономерно очакваше, че ще бъде подкрепен от западните си партньори, което не се случи, пише журналистът. Освен това, САЩ отказват да предадат на Анкара предполагаемия организатор на пуча Гюлен, което застави турските власти да се усъмнят в подкрепата от страна на партньорите си.

 

Заедно с това, пише авторът, Турция е жизнено важен съюзник на САЩ в Близкия Изток, а Анкара разбира това прекрасно. И точно затова осъзнава, доколко внимателно във Вашингтон и Брюксел следят процеса на сближаване на Турция с Русия.

 

 

Но Ердоган, според версията на много анализатори, е изморен от това, че западните съюзници не възприемат Турция в качеството й на равноправен съюзник, а точно това подтиква Ердоган към търсене на нови варианти за партньорство.

Президент России Владимир Путин и президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган на пресс-конференции по итогам российско-турецких переговоров в Константиновском дворц

«В същото време Путин в продължение на доста време се опитва да придвижи идеята за алтернативен блок, за да обуздае американската държава в глобален политически мащаб. Сътрудничеството с Китай постоянно расте, Турция тук може да бъде черешката на тортата. Но главната задача на Русия си остава гарантиране на собствената безопасност, ограничаване на американските опити да се увеличи влиянието в близките до Русия територии», — отбелязва авторът.

 

 

Единственият момент, в който позициите на Русия и Турция на този етап се разминават, това е съдбата на Башар Асад и методите за регулиране на сирийската криза, но наличието на общ враг в лицето на Ислямска държава може да съдейства за сближаването на двете страни, прави изводите си журналистът.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;