Белият дом публикува съставеното още през 2013 година ръководство при използване на безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по терористите «извън пределите на САЩ и в зоните на активните бойни действия». Това бе направено по повод опасенията, изказани от правозащитните организации. За това съобщи Американският съюз за защита на гражданските свободи  (ACLU), публикувайки на сайта си електронната версия на документа, някои части от който са задраскани в черно.

 

 

В текста се казва, че «всички преки действия трябва да се осъществяват на легални основания и спрямо разрешени от закона цели», дори ако действащите норми позволяват да се унищожи един или друг обект, решението за това трябва да се вземе в резултат на решения на министерствата. Съставителите на ръководството подчертават, че арестуването на терористите е по-предпочитана мярка, отколкото тяхното физическо ликвидиране.

 

 

«Ликвидацията трябва да се извършва с цел предотвратяване на терористични актове, насочени срещу граждани на САЩ, само ако арестуването на конкретно лице е невъзможно и не съществуват други реални алтернативи, които биха позволили да се неутрализира заплахата», — се казва в документа.

 

 

Посочва се също, че хората, които не са участници в бойните действия, не могат да са цели на атаките, провеждани «по законите на въоръжените конфликти». В същото време следва уточнение по-нататък в документа, според което описаната по-горе норма не важи за лица, които имат пряко отношение към конкретния конфликт и които заплашват националната сигурност.

 

В изявлението на организацията се казва, че ръководството е трябвало да бъде представено пред обществеността «още преди три години», но независимо от това сега участниците в дебатите «за законността и целесъобразността на антитерористичната политика» на властите ще получат повече информация по въпроса.

 

 

«Това е припомняме за онези широки пълномощия, които скоро ще се окажат в ръцете на следващия президент», — отбелязват правозащитниците, припомняйки, че въздушните удари доведоха до «гибелта на хиляди хора».

 

Белият дом по-рано нееднократно твърди, че използването на безпилотни самолети е необходимо за борбата с «Ал Кайда» и другите ислямисти в Пакистан, Афганистан и Йемен.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;