Отстраняването на руските параолимпийци от участие в Игрите в Рио е толкова възмутително, колкото и несправедливо, то демонстрира пред света отношението на международните организации към хората с ограничени възможности, счита журналистът от вестник The Independent Мери Дежевски.

 

«Сега, когато Олимпийските игри в Рио започнаха, спортните коментатори в голямата си част загърбиха политиката…Добро или лошо е това, решете сами», пише авторът.

 

 

От друга страна, политиката взе връх над спорта още преди началото на Параолимпиадата, когато Международния параолимпийски комитет на 8 август взе решение да отстрани целия отбор на Русия от Игрите в Рио.

 

 Авторът счита за «възмутително, нелогично, несправедливо и ужасно недалновидно», това, което се случва.
Според нея, дори частична забрана би била «твърде сурово наказание, а отношението към параолимпийския отбор поставя нападките срещу руския спорт на съвсем ново ниво».

Според авторът, общата забрана означава, че спортистите-инвалиди от Русия са наказани къде-къде по-строго, отколкото напълно здравите им другари от руския отбор.

Лаборант проверяет образцы тестирования на допинг

«Ето ви равните права! Пренебрегнат е принципа на справедливостта, а това ще има дългосрочен ефект. Какво послание отправя към Русия световният спорт за правата и възможностите на хората с ограничени възможности», — задава въпрос авторът на статията.

 

 

Тя твърди, че ако забраната за участие на руските параолимпийци остане в сила, то това ще бъде доказателство, че, първо, те ценят инвалидите по-малко от здравите хора, второ, че прогресът, който Русия е постигнала в сферата на правата на инвалидите, за което свидетелстват успехите на руския отбор, нямат никакво значение.

 

 

Тагове: ; ; ;