В свое изявление в сайта на в. “Уолстрийт джърнъл”, генералният директор на ЮНЕСКО и български кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова отговаря на критиките на бившия американски посланик в световната организация Джон Болтън, предаде Гласове.

 

“Позволете ми да отговаря на някои изявления по мой адрес, направени от бившия посланик на САЩ в ООН Джон Болтън (“Who Will Lead the United Nations?,”, Aug. 8).

 

Обвинението на г-н Болтън, че съм показала “нерешителност и страх” по въпроса за палестинското членство в ЮНЕСКО, просто не е вярно. Решението от 2011 г. бе взето от държавите членки на ЮНЕСКО по време на Генералната конференция, в която аз нямам никаква роля. Въпреки това аз работих в тясно сътрудничество с американското правителство за смекчаване на последствията от това решение.

 

Винаги съм работила, за да се боря с антисемитизма и подкрепих силна образователна програма за Холокоста, която бе призната от Израел и американските израелски лидери. Миналата година Центърът “Симон Визентал” ми връчи годишната си международна награда. 

 

Що се отнася до подкрепата за мен в Съвета за сигурност, позволете ми да кажа, че съм очарована да бъде кандидат на България за поста генерален секретар на ООН и търся подкрепата на всички постоянни и непостоянние членки на Съвета.

 

Гордея се със силните си връзки със САЩ и много други страни. В ЮНЕСКО работих в тясно сътрудничество с Държавния департамент и Министерството на търговията в борбата срещу културното прочистване и екстремизма и предотвратяването на незаконния трафик на културни артефакти, с които се подкрепя финансирането на тероризма. Очаквам с нетърпение да продължим напредъка, направен в тези области, през следващите месеци.

Ирина Бокова

Париж”

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;