Във Вашингтон считат, че зад хакерската атака над сървърите на Демократическата партия на САЩ стои Русия, обсъжда се въвеждането на нови санкции срещу Москва, пише вестник The Wall Street Journal.

 

 

След взлома на мрежата на Демократическата партия на сайта WikiLeaks  се появиха 19 хиляди писма, от които следва, че по време на предварителните избори партийният апарат фактически е работил за Хилъри Клинтън и срещу Бърни Сандърс. Щабът на Клинтън обвини за взлома на сървърите Русия, която искала по такъв начин да помогне на Донард Тръмп да стане президент.

 

 

Редица сътрудници на ФБР и американското разузнаване също считат, че взломът на сървърите на Демократическата партия са организирали свързани с Русия хакери, отбелязва изданието.

 

 

За да въведе санкции, Белият дом ще трябва публично да обвини Москва или «подкрепените от Русия хакери».

 

Но на този етап американските власти не назовават поименно тези, които, според тях, стоят зад хакването на пощата на демократите, пише изданието.

 

 

Освен това, решението за въвеждането на нови икономически ограничения срещу Москва се нуждае от консенсус вътре във властовите структури на САЩ, но до момента американските чиновници не са постигнали общо становище по въпроса, пише изданието, позовавайки се осведомени източници.

 

 

 

Москва нарича обвиненията за съпричастността на Русия към инцидента абсурд, който, според думите на прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, «граничи с пълна глупост».

 

Кремъл подчертава, че винаги напълно внимателно избягва подобни действия, а и изявления, които биха могли да получат трактовка като намеса във вота на избирателите.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;