Москва разглежда вариантите за отговор на опита на украинското разузнаване да организира диверсии в Крим, обсъжда се възможността за разрив в дипломатическите отношения между страните, пише вестник «Известия», позовавайки се на източник от руските външнополитически кръгове.

 

 

По-рано ФСБ заяви за предотвратените терористични атаки в Крим, подготвени от главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна. По време на задържането на диверсантите загинаха двама руски военни. Президентът Путин, коментирайки гибелта на силоваците, заяви, че «ние няма да оставим нещата така».

 

 

«Известия» пишат, че Москва може да закрие руското посолство в Киев и да отзове всички свои дипломати.

 

 

«Един от възможните варианти на твърд отговор може да бъде разрив в дипломатическите отношения. Москва работи по този вариант. Но последната дума ще бъде на лидера на държавата, който ще вземе решение на база събраните данни», — отбелязва източникът на изданието.

 

«Що се отнася да скъсване на дипломатическите отношения — това е прерогатив на лидера на държавата. Но Москва трябва да преразгледа отношенията си с Киев, отчитайки последните събития», — пояснява за изданието заместник ръководителят на международния комитет към Съвета на Федерациите на Русия Владимир Джабаров.

 

 

 

Украинската власт и до момента не е утвърдила кандидатурата на новия си посланик, интересите на Москва в страната се представляват от изпълняващия временно длъжността Сергей Торопов.

 

 

Украинский военный

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Москва, както и по-рано, предлага да се назначи нов посланик, но ако Киев е готов да занижи нивото на дипломатическите си отношения с Русия, то това е негов избор.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;