Двете страни в безпрецедентната среща Путин – Ердоган се опитаха да изведат пред камерите позитивните моменти от нея – че искат съвместен бизнес и нови проекти. Ако бяха поставили паралелно и сирийската тема, очевидно нямаше да има такъв позитивен отблясък. Този коментар направи в предаването «12+3» арабистът проф. Владимир Чуков.

 

Всъщност сирийската тема е най-значимата с оглед на участниците в делегациите от двете страни. В работните групи са включени разузнавачи, военни и дипломати, които ще разглеждат детайли по различията, които имат Москва и Анкара, посочи той и допълни, че извън маркираните първи сходства – по примирието и хуманитарните коридори, другият поставен на масата въпрос е за преформулиране на понятията «терористични организации» и «умерена опозиция».

 

Арабистът смята, че в дефиницията за терористични организации в контекста на отношението към кюрдите Турция се опитва да разшири ветрилото, като освен ИД и ПКК се опитва да наложи формулировката и относно политическото и военното крило на сирийските кюрди.

 

Според Чуков това, което ясно и категорично разделя двете страни е бъдещето на Башар Асад, т.е. какъв да бъде политическият преход, защото за турската страна оставането му на власт означава той да бъде магнит за всякакви терористични групировки, докато за руската страна няма проблем.

 

Още един момент, който прави впечатление, е острата критика към политиката на САЩ в Сирия. Много ясно турската страна е заявила, че САЩ нямат стратегия, отбеляза още анализаторът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;