Руските дипломати и военни по време на преговорите с колегите си от Анкара изискаха да се затвори турско-сирийската граница, пише вестник «Известия«, позовавайки се на руски парламентаристи и свои източници.

 

По-рано бе съобщено, че Русия и Турция са създали тристранен механизъм от представители на разузнаването, военните и дипломати от всяка страна.

 

«Ние, разбира се, повдигнахме въпроса за затварянето на сирийско-турската граница, за да спрем потока от терористи и оръжие. По такъв начин джихадистите ще се лишат от всякакъв вид помощ отвън», — отбеляза зампредседателят на отбранителния комитет към Държавната дума на Русия Виктор Водолацкий.

 

 

Според него, този въпрос има пряко отношение към националната сигурност на самата Русия.

 

 

«Ние можем да предоставим на турската страна спътникови снимки на местата, през които преминава трафикът на оръжие и терористи», — добави депутатът.

 

 

«Известия» пишат, че турската страна вече разглежда възможността да се затвори границата със Сирия.

 

 

«Турските преговарящи — както дипломати, така и военни — практически нямат възможност за маневри. А и самите те, съдейки по всичко, са настроени към преодоляване на спорните въпроси. Затова ще те бъдат принудени да изпълнят нашите условия за затваряне на границата със Сирия», — сподели членът на международния комитет към Съвет на Федерациите Игор Морозов.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;