Eкстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк от България в Турция е свързано с ограничаването на мигрантския поток, за което южната ни съседка пое ангажимент. Срещу него или има много доказателства, или просто България е взела политическо решение. Такава връзка направи коментаторът от турския вестник «Хюриет» Семих Дюндар Идиз.

 

 

В интервю за „Хоризонт“ журналистът не изключи вероятността България да е взела политическо решение по случая и смята, че този случай ще набере сила:

 

«Мисля, че има някакъв механизъм в диалога между Анкара и София заради бежанската криза, тъй като тя засяга и България. И този диалог предполага и екстрадиране на заподозрени. Тази рамка е позволила екстрадицията да стане по-лесно, отколкото при други обстоятелства.

 

Турция по принцип преследва групата на Гюлен от месеци. Страната ни искаше неговите училища в различни държави да бъдат затворени, имаше и искания за екстрадиция към заподозрени в дейност срещу държавата. Групировката на Гюлен се описва като терористична преди опита за преврат. И близките до нея хора се издирват като терористи. След опита за преврат, необходимостта от екстрадицията стана доста по-належаща.

 

 

От моята гледна точка на журналист обаче ми е по-интересно да разбера защо България го екстрадира, при положение че има европейски закони по отношение на екстрадицията и даването на убежище. Или очевидно срещу него има много доказателства, или просто България е взела политическо решение.

 

Бююк  бъде изправен пред съда като всички други. Настроенията срещу Гюлен са доста силни, много хора са разгневени и вероятно ще му искат максималната присъда, според доказателствата. Според мен, срещу него ще се води много дълъг процес.

 

Семих Идиз отбеляза още, че възстановяването на смъртната присъда, за което настоява турският президент, са празни приказки, защото дори смъртната присъда да бъде възстановена, според турските и международните закони, новите правни положения не могат да действат със задна дата.

 

Не могат да се екзекутират хора, които са били съдени преди възстановяването на смъртното наказание. В момента тази тема е чист популизъм. Хората са гневни и настояват за това. И президентът, който е популист, се е хванал за това искане. Но ако попитате хората от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и експертите по конституционно право, всички те ще ви кажат, че възстановяването на смъртното наказание няма да е толкова лесно, както мислят някои хора.

 

Не считам версията, че опитът за преврат да е дело на самия Ердоган, за правилна.

 

Намирам тези разсъждения, които първо се появиха в Турция, за доста смешни.

 

 

Ситуацията е доста по-сложна, отколкото изглежда.

 

 

Ние се измъкнахме от много опасно положение, защото евентуалният резултат от такъв преврат нямаше да бъде оздравителен, в смисъл военните да вземат властта и да стабилизират страната.

 

 

Турция е много разделена и това щеше да приключи с гражданска война.

 

 

Не виждам какви облаги би имал Ердоган от такъв покер. Разбира се, този опит за преврат се оказа в полза на Ердоган и го направи по-силен».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;