Настъплението на сирийските метежници към Алепо не е минало без помощта на чужди сили, пише вестник Financial Times.

 

Въстаниците и активистите на сирийската въоръжена опозиция, с които говори изданието, отбелязват: по време на бойните действия са им доставяли ново оръжие, пари и боеприпаси.

 

«Вчера на границата ние преброихме десетки камиони, доставящи оръжие. Това се случва ежедневно в продължение на няколко седмици…Оръжие, артилерия — става дума не само за някакви патрони…», — разказва неназован активист, пресякъл границата между Сирия и Турция.

 

 

 Другите запитани от изданието въстаници съобщават, че парите и въоръжението постъпват от регионални покровители — от Саудитска Арабия и Катар. Помощта за терористите се прехвърля през сирийско-турската граница.

 

Настъплението на метежниците към позициите на правителствените сили на Сирия, пробивът към Алепо, е било извършено и организирано от джихадитите от групировките  «Джебхат Фатах аш-Шам»  и «Джебхат ан-Нусра», отбелязва изданието.

 

 

Някои въстаници твърдят, че американски чиновници, отговорни за подкрепата на «умерената опозиция» в Сирия, преднамерено си затварят очите пред участието на джихадисти в настъплението, за да гарантират на въстаническите войски надежден плацдарм в Алепо.

 

«Разбира се, американците знаеха какво се случва. Те игнорираха това, за да окажат определен натиск над Русия и Иран», — цитира изданието думите на неназован западен дипломат, който поддържа контакти със сирийската опозиция.

 

Според твърденията на метежниците, много чуждестранни сили имат много причини тайно да оказват военна и финансова помощ на противниците на Асад в Алепо.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;