Заподозреният в подготовка на терористични актове в Крим Евгений Панов направи самопризнания. Видео от разпита бе публикувано от РЕН ТВ.

 

«Бях на служба в зоната на АТО от август 2014 до август 2015 г. в състава на 37 пехотен батальон, който влиза в 56 бригада. Бях поканен от Киев. Обясниха ми, че се създава група за диверсионни акции на територията на Република Крим», — разказа Панов.


Той назова имената на членовете на диверсионната група: Александър Киролов с прозвище «Кирил», Олег Петренко, Алексей Сандул, Дмитрий, чиято фамилия не е посочена, както и човек, когото наричали «Дешек». На самия Панов му казвали «Юджин».

 

«Те са кадрови офицери, доколкото ми е известно. Сандул е лейтенант, Сердюк е капитан, Кирилов и Дмитрий също са офицери, но званията им не са ми известни», — добави той.

 

 

 С два автомобила диверсантите заминали за Крим, за да изберат обектите за терористичните атаки.
«Обектите за диверсия бяха: нефтената база във Феодосия, обекти от град Джанкой, вертолетният полк и химическият завод «Титан»,  разказа Панов

След изпълнение на задачите диверсантите се върнали на територията на Украйна.

 

«По указание на Кирил беше направен тайник в района на град Армянск, дадоха ни пет комплекта военна униформа по образец на униформата на руската армия. В тайниците имаше оръжие и взривни материали. В това не съм участвал, това не бяха мои задачи», — разказа той.

 
След завръщането си от Крим Панов се срещнал с Кирил и му доложил за резултатите от пътуването. За това на Панов били изплатени 3 хиляди и 200 гривни.

 

 

По сведения на Панов, на 6 и 7 август участниците  се прехвърлили по вода в Крим в района на село Рисовое.

 

 

Панов имал за задача да пристигне в Армянск за евакуация на част от групата след диверсията, там го и задържали сътрудниците на ФСБ на Русия.

 

 

Както заяви Панов, операцията била планирана от Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна.

 

«Съзнавах риска от това мероприятие. Целта бяха Въоръжените сили на Русия. Разбира се, имаше риск да загинат хора, рискът беше голям», — каза той.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;