Помощникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън ОБрайън заяви, че организацията е готова да преговаря с всички партньори, които са съгласни да участие в координацията на хуманитарната помощ за блокираните в Алепо, инициативата е по предложение на Русия и официален Дамаск, предаде РИА Новости.

«Има достъп, макар и неподходящ, от ООН, както и от всички членове на хуманитарни организации, снабдяващи със стоки от първа необходимост и предоставящи медицинска помощ на евакуираните – ние оставаме абсолютно неутрални, независими и безпристрастни. Няма да работим в тандем с военни формирования или сили, налагащи репресии», допълни ОБрайън.

 

Ливанска телевизия от своя страна съобщи, че сирийските правителствени сили и техните съюзници са завзели днес нови територии от терористите в Алепо.

 

При офанзивата, подкрепена от мощни въздушни удари, те са си върнали контрола над района «Телат ал Снобарат» в югозападните покрайнини на града, с което е прекъснат пътят на бунтовниците към намиращата се под опозиционен контрол източна част на Алепо, който те успяха да отворят преди няколко дни при изненадваща атака срещу правителствените сили.

Тагове: ; ;