Тенденцията в САЩ във всичко да се вижда ръката на Москва е опасна за американското общество, твърди колумнистът от  New York Times, политологът от България Иван Кръстев.

 

През последните седмици коментаторите проявяваха склонност да обвиняват Москва във всичко — от Брекзит до нарасналата популярност на Доналд Тръмп. Кръстев пише, че това, макар и в самата Русия да има аналогични антиамерикански настроения, поразява, защото Западът е обхванат «от паника по повод Путин».

«Разбира се, както се казва на шега, ако имате параноя, това не значи, че не ви следят. Логично е, че Путин иска Тръмп да стане президент на САЩ…Но трябва да имаш огромна фантазия, за да мислиш, че намесата на Русия ще определи изхода от изборите или че тя въобще се опитва да направи това», — се отбелязва в статията.

 

Истинският проблем на Запада, според автора, е в това, «докъде може да доведе параноята».

 

«Западните политици и коментатори с готовност обвиняват руската пропаганда или манипулациите на ФСБ за проблемите в нашите демокрации», — пише политологът, посочвайки, че проблемите се коренят съвсем не в предполагаемото руско влияние.

 

Вид на Красную площадь с крыши отеля Ritz-Carlton в Москве. Архивное фото

Всичко това пречи за продуктивното обсъждане на сериозните проблеми и не позволява ефективно да се построят отношенията със самата Москва.

 

Когато западните политици, експертите и медиите обвиняват във всичко Русия, тя «изглежда всемогъща, а останалите имат вид на безсилни».

 

Предизборната стратегия на Демократическата партия на САЩ «обвини във всичко Путин», а това предизвиква съмнения.

 

 

Допитванията показват, че американците не усещат над себе си заплаха от страна на Русия — те въобще не се безпокоят от тероризма, миграцията и безработицата.

 

«Да се сдържи Путин» — това само подкрепя тезата на републиканците, че демократите са изгубили връзка с обикновените американци.

 

«В съвременния безумен свят главната задача на следващия президент ще бъде запазването на здравия разум на Америка. Преодоляването на нашата «параноя по повод Путин» ще се превърне в първата крачка към отстраняването на дестабилизиращото международно влияние на Русия», — пише Кръстев.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;