България предаде бизнесмена Абдуллах Бююк на турските власти, но това не е следствие от тайна сделка между София и Анкара, това каза днес по bTV министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Ето какво каза по повода още тя:

 

«Причината за предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, издирван от турските власти заради опита за преврат, е липсата на валидни документи. Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това се е установило при проверка в базата данни на Интерпол.

 

Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно.

 

Чрез Интерпол се получи молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях.

 

Преди второто дело Бююк е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда. След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.

 

Има преценка на съответните служби и органи, които са дали становище, че Бююк заплашва националната сигурност.

 

 

Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, сам по себе си е недопустим.

 

Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството. Бююк е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури. 

 

При предаването на турския бизнесмен не е имало нито представител на омбудсмана, нито представител на неправителствена организация, каквото е изискването на Закона за чужденците в Република България.

 

На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на година има 30 такива мерки.

 

Бююк е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда.

 

На въпрос дали Турция ще ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи у нас и избяга, докато беше под домашен арест, Бъчварова изрично подчерта, че не сме търгували това решение по никакъв начин

 

Направили сме необходимото турският гражданин, който уби двама души при катастрофа, да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан, каза Бъчварова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;