Експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк е сходно с мутренско отвличане, а българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната.

 

Правителството и МВР дадоха ясен сигнал към Европа и българското общество, че в страната ни върховенството на правото няма никакво значение. Това е коментарът на адвокат Михаил Екимджиев пред «Медиапул».

 

 

«Сигурен съм, че ЕС и Съветът на Европа ще реагират. България загърби върховенството на правото. Това е унизително за всички нас. Българските служби, ръководени от това правителство, което се подкрепя и от «патриоти», пренебрегнаха ценностите на демокрацията, правата на човека, гарантирани от българската конституция», коментира още правозащитникът.

 

 

Според Екимджиев, България е нарушила фундаменталните си задължения, произтичащи от Конвенцията за защита правата на човека и Хартата за правата на човека в ЕС.

 

«Нарушена бе абсолютната забрана държавата да не предприема никакви действия, които биха изложили на реален риск даден гражданин от нечовешко и унизително третиране или от смъртно наказание», обяснява още Екимджиев. 

 

Той твърди, че зад решението на българските власти, което и досега не е коментирано от премиера Бойко Борисов, стои «някакъв пазарлък».

 

 

Той подозира, че турският президент е заплашвал България с бежанците. България и Турция подписаха споразумение за реадмисия, като досега не е известно колко хора са били върнати.

 

«Действията на българските власти приличат повече на организирана престъпна група (ОПГ), която се е сговорила да отвлече и отпрати един човек, а не като действия на европейска правова държава. Никакви технологични съображения за изтичане на срока за пребиваване на Бююк в България не могат да оправдаят експулсирането», смята още Екимджиев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;