Налице се търкания в украинско-американските отношения, те не са никак случайни, дължат се на редица фактори

 

 

Това е мнението, което изрази в Киев по време на пресконференция директорът на Института за политически анализ и международни изследвани Сергей Толков, който припомни, че президентът Порошенко е помолил Обама да се предостави на Украйна статус на основеk съюзник извън НАТО.

 

 

«Отказаха тихо, спокойно, без публични изявления. Дадоха на Тунис такъв статус, а на Украйна — не. Защо? Тунис не е участник в конфликта, нито е някаква велика ядрена държава, на властта там е една достатъчно лоялна групировка. Тунис е важен като морска държава в Средиземноморието. Освен Тунис и Мароко, във всички останали държави политиката на САЩ е пълен провал».

 

 

 

«Що се отнася до Обама, то той в редица интервюта заяви многократно, че Украйна не влиза в сферата на интересите на САЩ, не е член на НАТО, в конфликт е с Русия, и по тази причина няма да има никакви военни гаранции за сигурността от страна на САЩ. Задълженията на САЩ и НАТО да защитават Украйна по военен път се изпариха».

 

 

Експертът припомни, че едно от неприятните за Киев изявления е на отиващия си посланик на САЩ в Украйна.

 

«Пайет се оказа уникален приятел, публично заяви в интервю, че хората, които имат отношение към меморандума от Будапеща, са му казали, че Украйна няма и няма да има никакви гаранции», — отбеляза Толстов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;