Алексей Куприянов, аналитик:

 

«Какво подтикна султан Ердоган към Москва, така поне го наричат в чуждестранната преса, какво накара този твърд и неотстъпчив човек, който с едно замахване на ръката сменя правителството, да направи тази трудна крачка? Та съвсем неотдавна прессекретарят на Ердоган Ибрахим Калън категорично заяви, че ръководството на страната няма намерение да поднася извинения и да изплаща компенсации за сваления руския самолет», — задава въпросите си експертът.

 

 

Председателят на съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукиянов твърди, че турският президент е бил подтикнат да поднесе извиненията си към Москва в резултат на сложната икономическа и политическа ситуация в страната. Бизнесът в Турция сериозно пострада от разрива в отношенията с Русия, промени се и ситуацията в света.

 

Не е изключено определена роля да изигра Brexit.

 

 

Не е ясно как ще се развият събитията в Европейския съюз, а и как ще се отрази на икономиката излизането на Великобритания от ЕС. Турция, каквито и резки изявления да прави Ердоган, икономически е тясно свързана с Европа: ако събитията там се развият по негативен сценарий, това сериозно ще удари по Турция.

 

 

В тази ситуация Анкара трябва да се презастрахова, да си гарантиран допълнителна опора.

 

 

Видно е, че Турция разбра, че няма и да дочака Русия да смекчи позицията си, ако не изпълни исканията на Москва.

 

Е, когато са заложени обстоятелства не само около престижа, а съществуват и финансови такива, то трябва да се излезе от клопката, това са съображенията на Ердоган», — завърши руският аналитик.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;