Федералната служба за сигурност на Русия предотврати терористични атаки в Крим, подготвени от Министерството на отбраната на Украйна. Това днес заявиха от руското министерство. Обекти на атаките са били критично важни части за живота и инфраструктурата обекти на полуострова. При задържането на терористите е загинал сътрудник на ФСБ. Още един руски военнослужещ е станал жертва на стрелбата от страна на Украйна.

 

 

 

«Целта на диверсията и терористичните атаки е била дестабилизацията на социално-политическата обстановка в региона по време на провеждането на изборите за федерални и регионални органи на властта», — се казва на сайта на ФСБ на Русия.

 

 

Както се съобщава, в резултат на оперативните мероприятия през нощта на 7 август в района на град Армянск е била открита група диверсанти.

 

«При задържането на терористите в резултат на стрелба е загинал сътрудник на ФСБ на Русия. На мястото на бойния сблъсък са открити: 20 самоделни взривни устройства, равняващи се на над 40 кг тротилов еквивалент, боеприпаси и специални средства за иницииране на терористични атаки, противопехотни и магнитни мини, гранати и специално оръжие, което е на въоръжение в специалните части на Въоръжените сили на Украйна», — подчертава министерството.

 

 

ФСБ добавя, че благодарение на взетите мерки на територията на Крим е ликвидирана агентурна мрежа на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна, а също са задържани граждани на Украйна и Русия, които са оказали съдействие в подготовката на терористичните атаки, задържаните в момента правят самопризнания.

 

 

«Един от организаторите на предотвратените терористични атаки е Евгений Александрович Панов, роден през 1977 г., жител на Запорожска област, сътрудник на ГУР към МО на Украйна.

 

 

През нощта на 8 август специалните части към Министерството на отбраната на Украйна са осъществили още два опита за пробив на диверсионно-терористични групи, които са били предотвратени от силовите части на ФСБ на Русия.

 

«Опитите за пробив се прикриваха зад масивни стрелби от страна на Украйна с участието на бронирана техника на Въоръжените сили на Украйна. По време на стрелбата загина военнослужещ на ФСБ на Русия», — се съобщава на сайта на ФСБ на Русия.

 

 

«На основание резултатите от оперативната работа и бойните мероприятия на следствения отдел на Русия в Република Крим и град Севастопол е възбудено наказателно дело. Провеждат се допълнителни оперативни мероприятия и следствени действия. Предприети са допълнителни мерки за сигурност в местата на струпване на хора и в местата за отдих на населението, както и за охрана на критично важни за живота и инфраструктурата обекти. Засилен е граничният контрол на границата с Украйна», — добавят от министерството.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;