Александър Ципко, главен научен сътрудник  Института по икономика към РАН, доктор на философските науки:

 

«Срещата между Путин и Ердоган вчера бе крайно актуална и необходима. Нормализацията на руско-турските отношения не е някаква частна придобивка, а обективно условиe за стабилност в международните отношения, защото в Русия, както е известно, има до 20 % говорещи на тюркски езици.

 

Да, съществуват дълбоки противоречия в характера на настоящите двустранни отношения: как Русия може едновременно да дружи с Ердоган, т.е. със сунитите, а същевременно да помага на Асад, който не е сунит? От една страна, хората на Ердоган искат да се освободи Алепо, а от друга — ние работим за Асад и му помагаме в бойните действия, а неговите интереси се сблъскват с постановката на Ердоган и се разминават диаметрално.

 

 

  • Доколко тази разнопосочна тактика може да донесе полза за Русия?

 

  • — Сложно е да се предскаже. При всички положения, провата на добра воля от страна на лидерите на двете държави трябва да се приветства. Русия и Турция са «обречени» да имат добросъседски отношения. Обратното — «обръч от врагове»-  ще означава за Русия хватка около врата ни от Талин до Анкара.

 

Борис Калягин, журналист-международник, бивш кореспондент на Централната руска телевизия в Индия и Великобритания, професор от факултета по комуникации към Висшето училище по икономика: 

 

 

 

 

  • «Стремежът на Ердоган да оправи отношенията си с Русия е позитивен признак, той трябва да се възприеме с цялата му сериозност.

 

  • Тук са налице два важни аспекта. Турция е съсед на Русия. Както е общоизвестно, достатъчно крупен в икономическо и военно отношение. Преди случая със самолета, ние имахме достатъчно развити търговско-икономически връзки с Турция — в строителството и в други сфери.

 

 

Подготвя се план за строежа на територията на Турция на крупна АЕЦ.

 

Тази страна в последно време се превърна в място за любим отдих за туристите — това не е маловажен пример в полза на нуждата да се преодолеят взаимните разногласия.

 

Що се отнася до външната политика на Турция, то тази страна може при определени обстоятелства да изиграе своята незабележима роля при регулирането на сирийския проблем.

 

В последните дни в Алепо има сериозно изострена обстановка — там се водят тежки боеве, правителствената войска в Сирия се оказа в сложно положение. Русия е поставена пред труден избор: защото ние не можем за разширяваме военната си намеса постоянно, затова стремежът е да се намери политическо решение на конфликта. В това отношение Русия може да разчита на помощта и сътрудничеството не само на сирийското правителство и опозицията, но и с официалните представители на съседни държави — Иран и същата тази Турция. Русия — и това е очевидно за всички  в последно време — все по-активно се обръща към евразийските проблеми.

Турция после путча: хаос и война с левыми повстанцами

«Преговорите на 8 август във формат «каспийска среща» с участието на президентите на Русия, Азербайджан и Иран, срещата с Ердоган — всичко това доказва, че възниква реална възможност да се създаде мощно евразийско обединение. 

Положителни примери в тази посока вече има — Шанхайската организация за сътрудничество например.

Фактът, че Турция с нейния потенциал ще може да се присъедини към подобно обединение — ще работи за интересите на Русия».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;