Бившият ръководител на ЦРУ Майкъл Морел в ефира на канал СВS News заяви, че за да се реши конфликтът в Сирия, следва «скришно» да се убиват гражданите на Русия и Иран.

 

 

Според Морел, Вашингтон трябва по-активно да подкрепя бойците в Сирия.

 

 

«Когато бяхме в Ирак, иранците снабдяваха с оръжие шиитски бойци, които убиваха американските войници. Иранците ни заставиха да се разплащаме. Ние трябва да направим така, че в Сирия да се разплатим с иранците, трябва да заставим руснаците също да си платят», — каза той.

 

«Ще заставим руснаците и иранците да си платят, убивайки ги?» — попита повторно водещият от телевизията Чарли Роуз.
«Да. Скришно», — потвърди екс-шефът на ЦРУ.

 

 

 

Морел добави, че това не е задължително да се знае от Пентагона, но трябва «да се убедим, че за това знаят в Москва и Техеран».

 

 

После, според него, САЩ трябва «да сплашат» президента на Сирия Башар Асад, унищожавайки неговата гвардия и «взривявайки министерствата му посред нощ».

 

 

Всичко това, убеден е Морел, ще позволи да се «притиснат» Дамаск, Москва и Техеран, така САЩ ще постигнат «дипломатическо регулиране».

 

 

По-рано Майкъл Морел в статия за  New York Times подкрепи Хилъри Клинтън в битката й за президентския пост. Екс-шефът на ЦРУ нарече Доналд Тръмп от Републиканската партия «неволен агент» на Русия. Милиардерът в отговор заяви, че Морел действа по заповед на Белия дом.

 

 

На 30 септември Въздушно-космическите сили на Русия по молба на президента на Сирия Башар Асад започнаха въздушна операция с нанасяне на удари по позициите на ИД.

 

На 14 март президентът на Русия Владимир Путин заповяда на министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне извеждане на руската групировка от Сирия, защото поставените задачи са изпълнени.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;