Целева група от американския конгрес, състояща се от представители на Републиканската партия, е изяснила, че официални лица от Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) са направили промени в докладите на разузнаването, за да «представят борбата на САЩ срещу ИД и «Ал Кайда» в по-позитивна светлина, отколкото тя е представена от аналитиците, които се опирали на фактите от мястото на събитията», — съобщава  Daily Beast.

 

Отчетът по темата бил около 10 страници, той ще бъде публикуван в края на следващата седмица, пише изданието, позовавайки се на американски официални лица.

 

 

И макар в доклада да няма никакви убедителни доказателства за това, че високопоставени чиновници от администрацията на Обама са дали разпореждане за промени в доклада, продължилото пет месеца разследване е потвърдило по-рано изнесените съобщения, че върху аналитиците е упражнен натиск от страна на ръководството на разузнавателното управление CENTCOM, което имало желание подчинените им да намалят заплахата от страна на ИД в докладите си.

 

Един от американските чиновници, запознат със съдържанието на подготвяния отчет, заявил за изданието, че макар разследването все още да продължава, този документ потвърждава изявленията, че в доклада на разузнаването са направени промени.

 

 

Членовете на американския конгрес са създали целева група за разследване на въпроса, след като изданието  Daily Beast  съобщи, че над 50 аналитици от  CENTCOM  са подали официални жалби, според които високопоставени чиновници от САЩ «по ненадлежен начин» са променили техните доклади за ИД и за клетките на «Ал Кайда» в Сирия.

 

Някои аналитици дори са се жалвали на изданието за «враждебната» атмосфера на работното място, където с помощта на «сплашвания» ги заставят да правят изводите си върху непотвърдени факти.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;