Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта «Турски поток».

 

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за агенция ТАСС в навечерието на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин днес.

 

«Ние сме готови незабавно да предприемем стъпки по направление на реализирането на този проект, да го обсъдим и да вземем решение. Не съществуват никакви препятствия за това», посочи турският държавен глава.

 

По думите му почти целият газ в Турция е закупен от Русия. «По данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е в размер на 12,5 млрд. кубични метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази област е Турция», допълни още Ердоган.

 

Проектът «Турски поток» бе обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени «Южен поток». Плановете са морският участък на новия газопровод да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб.м всяка. Той трябва да е дълъг 660 км според проекта за стария коридор на «Южен поток» и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.

 

Предполага се, че доставката на газ по първата част на газопровода ще е предназначена да задоволи нарастващия турски пазар.
По-нататък в интервюто Ердоган изрази убеждението си, че Западът се отнася към Турция с предразсъдъци.

 

«По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква, че политиката на Турция изменя своя светски характер. Но това не е така. Не трябва да се отнасят към Турция с предразсъдъци. Тези процеси, които съществуват в европейското общество, по същия начин се намират и в турското общество», поясни турският президент.

 

Той също така посочи, че по отношение на въпроса за уважаването и обезпечаването на демократическите права и свободи Турция не може да се сравнява с никоя държава от ЕС.
В своето интервю Ердоган също така обърна специално внимание на повода за кризата между Русия и Турция.

 

Той поясни, че продължава разследването за убийство срещу пилота на турски самолет, свалил руския изтребител Су-24 през ноември миналата година., при което загина единият от руските пилоти — Олег Пешков.

Тагове: ; ;