Боевики пытаются спасти запертых в Алеппо агентов  спецслужб Саудовской Аравии и Катара, — СМИ | Продолжение проекта «Русская Весна»

След обкръжаването на Алепо от сирийската армия и началото на съвместната хуманитарна операция с Русия САЩ и техните съюзници в региона се опитват да не допуснат окончателния разгром на терористите в града, което може да се превърне в началото на пълната победа на правителствените сили в Сирия.

 

 

За това пред «Известия» разказа сирийският бригаден генерал в оставка Али Максуд, коментирайки началото на настъплението на «Джейш ал-Фатх» в Алепо, съобщи «Известия».

 

  • Западът и неговите съюзници мобилизираха всичките си сили в района, за да пробият блокадата и да ликвидират руско-сирийската хуманитарна операция. Главната действаща сила е «Джебхат ан-Нусра», която си промени името. Настъплението е от юг и юго-запад, от страна на провинциите Идлиб и Хама. Там бяха концентрирани групировките, които са в рамките на около 5 хиляди бойци. Според САЩ и техните съюзници те са «умерени».

 

 

Терористите активно използват бронирани и претъпкани с взривни вещества автомобили, зад воланите слагат смъртници. По време на първата вълна на нашето настъпление успяхме да ликвидираме около 700 джихадисти, унищожихме четири автомобила и ги принудихме да бягат като зайци.

 

Скоро последва втора вълна, която също успяхме да отбием.

 

После имаше още пет опита да се пробие блокадата.

 

 

Терористите успяха да постигнат все пак някои неща, но за кардинална промяна на ситуацията по отношение на бойните действия въобще не може да става и дума, сподели Али Максуд.

Според него, една от причините, заради които терористите с всички сили се опитват да пробият блокадата на града е в това, че в Алепо са обкръжени спецслужби и военни специалисти от Саудитска Арабия и Катар.

 

 

През нощта на 8 август терористите заявиха за началото на военната си операция по завземането на обкръжения град Алепо.

 

Това бе предшествано от редица опити да се пробие обръчът, в който през юли сирийската армия постави джихадистите. Франс прес дори съобщи, че терористите имат намерение да удвоят силите си.

 

 

Днешното изявление за настъпление е вече второто за последните дни. За началото на операцията по пробива на обкръжението на 31 юли обяви един от лидерите на терористите Абдал ал-Мухайсини. Настъплението, което започна още в същия ден късно, тръгна от юго-западна посока. В резултат на боевете бойците успяха малко да изтласкат частите на сирийската армия от завзетите преди това техни позиции, но пробив на обкръжението така и не успяха да направят.

 

 

В същото време Русия и Сирия на 28 юли съобщиха за началото на мащабна хуманитарна операция в Алепо.

 

Тя цели да се доставят на населението хранителни продукти, лекарства и др. разнообразна помощ.

 

Бяха открити четири хуманитарни коридори.

 

 

Чрез тях градът можеше да бъде напуснат от всички мирни жители. По четвъртия коридор можеха да напуснат града бойци, които доброволно биха се предали.

 

 

Сирийският военен експерт споделя още, че бригаден генерал Турки Хасан е признал, че в последните дни бойците са успели да постигнат определени успехи. Заедно с това, този факт не означава, че ситуацията в Алепо се е променила коренно.

 

  • — Настоящото настъпление за което бе обявено, е продължение на операцията, която те успяха да проведат преди няколко дена. Стана дума за завземане на района южно от Алепо, където се намира факултетът по военно-инженерни науки. Терористите се опитаха да пробият към един от важните пътища в района, но те не могат да го използват за снабдяване, защото тези територия напълно е под прицела на армията.

 

САЩ и техните съюзници в региона извършиха мащабна работа по концентрирането на терористи от юг и юго-запад от Алепо, снабдиха с оръжие.

 

Логично е след толкова огромна концентрация на терористи сирийската армия да отстъпи. При това тя отстъпи незначително.

 

Това не означава край на битката.

 

Правителствените войски вече стабилизираха силите в същата посока, сега подготвяне контранастъпление, то ще започне съвсем скоро,- направи изводите си Турки Хасан.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;