Русият президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган ще се срещнат днес в Санкт Петербург.

 

Това ще се случи след 8-месечни хладни отношения между страните, предизвикани в резултат на сваления руски самолет през ноември миналата година на турско-сирийската граница. В резултат на икономическото ембарго, наложено от Русия спрямо Турция, икономиката на турската страна рухна с над 13 млрд.долара загуби.

 

Срещата с Путин беше договорена преди опита за военен преврата, тогава Ердоган се извини за сваления самолет.

 

Но Путин беше първият от световните лидери, изразил подкрепа на Ердоган. Жестът на Владимир Путин беше оценен много високо лично от Ердоган, който беше огорчен от липсата на подкрепата от страна на западните приятели на Турция.

 

«Искаме да отворим нова страница в отношенията с Русия», посочи Ердоган в навечерието на визитата пред медиите, служейки си с обръщението «моят уважаван приятел Владимир».

 

«Гледам на тази визита като на крайъгълен камък, искаме да започнем нова страница, която ще включва военно, икономическо и културно сътрудничество», допълни турският президент.

 

Очаква се  Ердоган и Путин да обсъдят отмяната на ембаргото, възобновяването на чартърните полети, проекта «Турски поток», кризата в Сирия, борбата срещу тероризма…

 

 

Посещението ще е и първото зад граница за турския държавен глава след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

Тагове: ; ; ; ; ;