Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън едва ли ще остави Джон Кери на поста ръководител на държавния департамент в случай на победа, пише американското издание Politico, позовавайки се на дипломатически кръгове.

Государственный секретарь США Джон Керри. Архивное фото

Според дипломатите, Клинтън има в запас свои собствени кадри, които могат да претендират за поста лидер на държавния департамент. На първо място това ще бъде човек, който ще й позволи да провежда собствена външнополитическа линия.

 

 

Сред възможните кандидатури, според източниците, са Уилям Бърнс — първият заместник на държавния секретар при двамата предишни президенти, а също Уенди Шерман — бивш заместник държавен секретар по политическите въпроси, се казва в статията.

 

 

Сред съюзниците на Клинтън има много висококвалифицирани специалисти. А Кери, независимо от неговия изключителен опит на международната арена, често се разглежда като политик, а не като дипломат. Вероятно Клитън би искала да постави на длъжността държавен секретар по-аполитично лице, подчертава изданието.

 

 

Но излизането на Кери от ведомството може да се превърне «в загуба на огромни институционални знания и лични връзки с Техеран, Аман и Москва».

 

По тази причина Клинтън може да го остави на поста известно време, преди да го замени, пише изданието.

 

 

Бившият прессекретар на държавния департамент при Хилъри Клинтън  е уверен, че, макар Кери да не може дълго да запази за себе си настоящата длъжност, той така или иначе ще участва във външната политика на САЩ.

 

 

 Например, Кери може и по-нататък да се занимава с регулиране на ситуацията в Близкия Изток, превръщайки се в специален представител на САЩ по въпросите на Сирия, Иран или палестинско-израелския конфликт, твърди изданието.

 

Тагове: ; ;