Ръководството на НАТО осъзнава опасността от хибридната война и подготвя нова концепция, която ще позволи по-бързо реагиране на заплахата от нов характер, съобщи изданието Financial Times.

«Днес се сблъскваме със сценарий, при който началото на кризата не е очевидно, сблъскваме се с хибридни сценарии, при които действат недържавни и скрити сили», — заяви върховният главнокомандващ по трансформациите на силите на НАТО Дени Мерсие.

Според него, министрите на страните-членки провеждат обсъждане на базата на подобни сценарии и разиграват планове за действия по координирането силите на алианса в конкретни условия.

 

 «Военното командване разработва за представяне пред НАТО нова концепция, която ще се основава на първична стратегическа оценка на разиграващите се събития, на базата на засекретена информация», — добави Мерсие.

 

Солдаты армии США на учениях Blowback 2016. Архивное фото

В частност, ще се анализират не само данните от военното разузнаване, но и информацията на свободен достъп — от интернет мрежата, дипломатическите източници, аналитичните центрове, изследователските институти и местните жители. Всичко това ще позволи да се вземат бързи решения, отбеляза главнокомандващият.

 

Тагове: ; ;