Афганистан моли Москва за безвъзмездна военна помощ в борбата с Ислямска държава и ислямисткото движение «Талибани». Кабул отново повдига въпроса за безплатна доставка на вертолети Ми-35, съобщи вестник «Известия», позовавайки се на източник от външнополитическите кръгове в Афганистан.

 

В понеделник вестник Wall Street Journal съобщи за плановете на Кабул да поиска от Москва ударно въоръжение. Изданието съобщи, че ИД и «Талибаните» са се обединили в борбата срещу правителствените сили на Афганистан в някои райони в източната част на страната.

 

«В светлината на последните събития около плановете на Кабул влиза и молбата към Москва за безвъзмездна помощ за ударни видове въоръжение», — пишат «Известия».

 

Изданието пише, че ако обединението между ИД и «Талибаните» срещу афганистанските военни и силите на САЩ действително е факт, то това ще подрони позициите на Кабул и ще постави под заплаха сигурността на целия Централно-Азиатски регион.

 

«Москва е крайно заинтересована от стабилността в региона, затова Кабул в случая има право да моли за помощ приятелите си. Става дума не за начало на военна операция. Най-малкото, което може да направи руската страна, това е предоставянето на военна помощ», — цитира събеседника си изданието.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;