В Черна гора в град Никшич тази вечер се състоя учредителен конгрес на «Съюза за военен неутралитет». Той е създаден по инициатива на лидера на движение «Не на войната — не на НАТО» и редактора на местния портал ИН4С Гойко Раичевич, в него влизат внушителен брой различни политически сили, които са против присъединяването на страната към военния  блок НАТО.

 

Конгресът започна с минута мълчание в памет на жертвите на бомбардировките на Югославия през 1999 г.

 

Гойко Раичевич в речта си изрази признателност за присъствието на различни политически сили, които са представени в Съюза. Отказът от влизане в НАТО се подкрепя от много хора: от комунисти до сръбски националисти.

Най-известните от присъстващите организации: Югославската комунистическа партия, Демократическата сръбска партия, Партия на сръбските радикали, Нова сръбска демокрация, работическата партия, Демократическата народна партия.

 

Според Раичевич, целта на Съюза е провеждане на референдум, на който гражданите биха могли сами да кажат «да» или «не» на влизането в НАТО.

Според данни от различни допитвания, до 75 % от жителите на Черна гора са против подобно решение на властите. Прогнозите са тревожни: насилствено вмъкване на страната в НАТО, чийто народ категорично е против това, което може да доведе до създаването на поредното огнище на напрежение на Балканите.

 

 

Тагове: ; ; ; ;