САЩ разшириха военната операция срещу Ислямска държава вече върху четвърта страна — сега те нанасят въздушни удари в Либия, но в американските медии това практически липсва, пише  The Nation.

 

Военната кампания на САЩ започна преди две години в Ирак, половин месец след това американските войски започнаха да действат в Сирия, през януари тази година започна операцията в Афганистан — сега бойните действия се прехвърлиха на друг континент — в Африка. Но, четейки американските медии, ние едва ли ще обърнем внимание върху това, се казва в статията.

 

«Болшнството крупни медии съобщиха за въздушните удари, но това бе направено «между другото», — пише изданието.

 

 

The New York Times не счете, че новината за новата военна операция е достатъчно важна, за да бъде водеща, а я разположи сред рекламите, а лявоцентристките Slate, Mother Jones, и Buzzfeed News предпочетоха да разказват за бебето, което плаче по време на речта на Доналд Тръмп.

 

ABC World News Tonight споменаха за въздушните удари в Либия едва в 13-та минута от предаването, при това новината бе изплюта само около 20 секунди. И никой нищо не разбра.

 

 

NBC Nightly News въобще не споменаха за новата военна операция.

 

«Изявлението на президента за това, че САЩ бомбардират поредната държава, вече стана често срещано, дори обичайно явление», — счита авторът на статията.

 

 Медиите информират за разширяване на военната активност на САЩ като за нещо напълно очевидно и неизбежно. Просто има война, а щом тя обхваща нови територии постепенно, то обществеността не вижда повод за възмущение, се казва в статията.

«Въпросът е в следното: ако Обама, започвайки операцията в Ирак, бе обявил, че планира да бомбардира не една държава, а четири, а и да води война, която няма край, то какво би казала американската общественост? По-скоро би казала НЕ», — пише изданието.

 

Това, че военната операция на Обама незабележимо обхваща нови и нови територии без обществено обсъждане или санкции от страна на конгреса, вече се превърна в норма за САЩ.

 

 

Както и това, че американските медии пишат за войната, на която не й се вижда краят, като за нещо, което не заслужава внимание, резюмира авторът на статията.

 

 

ВВС на САЩ на 1 август нанесоха удари по позициите на терористите от ИД в либийския град Сирт по молба на правителството на националното съгласие на Либия.

 

От началото на военната кампания вече са нанесени 11 въздушни удари.

 

 

РИА Новости http://ria.ru/mediawars/20160807/1473789640.html#ixzz4GgaMmlcF

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;