Полският публицист за актуалната ситуация между Полша и Украйна във връзка с обтегнатите отношения по повод признаването за геноцид на Волинското клане и неодобрението на това решение на полското правителство от страна на официална Украйна:

 

«За Украйна герои са Бандера, Шукевич и УПА. Нито една държава няма право да отрича героите, които избира другата страна. Но: всяка държава има право да изкаже мнението си за дадено взето решение, да покаже историческите факти. Правителството в Полша реши да обърне внимание върху дългогодишното искане на голяма част от поляците: паметта за жертвите от Волинското клане за бъде почетена. Защото предната власт съвсем не искаше да направи това. Тя не искаше да направи това, за да запази добрите отношения с Украйна.

 

 

Историческата трагедия бе премълчавана. Всичко това се извършваше на фона на голяма русофобия. Властта мислеше по следния начин:

 

«Да, ние винаги ще сме с Украйна, винаги ще бъдем приятели с тях, при условие, че всичко това ще бъде насочено срещу Русия».

 

 

Считам, че това е неправилна постановка. 

 

 

Това са две различни неща: първо, разбира се, че трябва да се помнят всички трагедии, жертвите на Волинското кране. Да, ние трябва да сме приятели с Украйна. В това няма никакво съмнение. Ако забравим за това, нашите взаимоотношения никога няма да бъдат нормални. Но все още има живи роднини на жертвите на Волинското клане. Има живи хора, които са видели с очите си всичко онова, били са по онова време деца.

 

Често ни казват, че независимо от големия брой жертви поляците продължават да са приятели с Германия. Но има разлика между Германия и Украйна. Украйна официално отрича Волинското клане.

 

Украйна казва, че не е имало Волинско клане.

 

Работата не е в това през цялото време да се показва на Украйна, че те са виновни, че поляците са жертви, че искаме някаква компенсации. Не, този проблем просто трябва да бъде изяснен.

 

Най-важното е да постигнем единно становище, че, ДА, имало е Волинско клане.

 

И виновник за това е Украинската въстаническа армия (УПА), а не украинския народ.

 

 

Ако вземем историческите източници на украинския национализъм, ще видим, че той е изключително жесток. Вероятно те са се страхували, че претопяването на украинците в полска среда ги заплашва със загуба на националния им дух. Затова те сплашвали точно по такъв кървав начин, какъвто е Волинското клане…

 

По отношение на бежанския проблем, аз считам, че Полша трябва да приеме бежанци. Ок, бихме взели 20-30 хиляди, 100 хиляди бежанци. Ако имахме умели държавни политици, те биха се асимилирали в полското общество, стига да не правим тези грешки, които направи Западът — да се лишават бежанците от работа, да не им се позволява да се развиват…

 

 

Ако това е налице, без съмнение ще има агресия от тяхна страна.

 

Западна Европа се сблъсква с нова форма на тероризъм. Това са единици, от които никога не можем да очакваме конкретни действия. Това е нов метод в тероризма, от който е много трудно да се защитаваме. Голяма част от тези терористични атаки са дело на психически лабилни хора.

 

По същество те не са истински мюсюлмани — те ядат свинско, пият алкохол…Трудно е да се каже, че това са терористи.

 

 

Всички терористични актове, без този в Шарлероа, за който взе отговорност ИД, бяха дело на психически неуравновесени хора.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;