«Новото оръжие на Русия» порази генерал-майора от ВС на САЩ в оставка Робърт Скейлз. В миналото той оглавяваше Армейския военен колеж. Новите руски ракетни системи по мощността си превъзхождат американските, счита Скейлз. Мнението му бе публикувано в известния таблоид  The Washington Post.

 

Американският пълководец заяви, че за първи път е чул са руското ново оръжие в европейската щаб-квартира на ВС на САЩ. Там той чул доклада за постиженията на руската армия в Украйна. В доклада се казвало, че един «огневи удар» на руската артилерия може напълно да унищожи два украински мотопехотни полка само за няколко минути.

 

След тази информация той решил, че «това е първият случай от началото на студената война, когато армия на чужда държава е надминала по боеспособността си американската армия».

 

 

Генералът в оставка счита, че Русия е усъвършенствала американската технология. Малокалибрените бомби от ново поколение с термобарична бойна глава нанасят в пъти по-големи поражения в сравнение с обикновения заряд. Само един гранатометен взвод е в състояние да унищожи всичко в рамките на 140 хектара.

 

 

Робърт Скейлз твърди, че ръководството на САЩ е направило огромна грешка, когато е унищожили всички запаси от американски снаряди — милиони мини и бойни глави.

 

 

Този процес бил извършен в годините на управление на предишните две администрации, когато редица държави, без да имат техническа възможност за развитие на подобно въоръжение, подписаха договор за тяхната ликвидация. Всички, освен Китай, Русия и Израел.

 

 

Генерал-майорът отбелязва колосалните достижения на руската армия в областта на електронната война. Той счита, че Русия е показала на света, че нито една държава не може да се сравнява с нея.

 

Скейлз е убеден, че в случай на война, САЩ все пак ще победят, но цената ще бъде твърде висока. Докато Обама хвърля милиарди долари за високотехнологично оръжие, войниците му загиват в боя от обикновено стрелково оръжие. И Русия знае прекрасно това.

 

 

 

Кремъл нееднократно повтаря, че руска армия на територията на Украйна няма. В редовете на опълчението в Донбас воюват доброволци от руските региони, подкрепяйки борбата срещу геноцида над рускоезичното население в юго-източната част на Украйна.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;