Турция е готова незабавно да направи стъпки към реализацията на «Турски поток», заявява в интервю пред първият зам.-генерален директор на агенция ТАСС, Михаил Гусман, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, в навечерието на посещението му в Русия.

 

«Ние сме готови незабавно да направим стъпки за реализирането на този проект, да го обсъдим и да вземем решение», казва Ердоган и подчертава, че няма никакви препятствия за това.

Според турският президент, по-голямата част от природния газ на Турция се получа от Русия.

«По данни, в края на юли 2016 г., обемът на природния газ, внесен от Русия, е бил 12,5 милиарда кубически метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция», отбелязва Ердоган.

Проектът «Турски поток» беше анонсиран от руското ръководство през декември 2014 година, като замяна на «Южен поток». Според плановете, морският участък на проекта ще се състои от четири мощности, с капацитет 15,75 млрд.кубически метра всяка. Газопроводът трябва да мине през 660 км в стария коридор на «Южен поток» и 250 км в нов коридор, в посока европейската част на Турция, припомня ТАСС.

В интервюто си за руската информационна агенция Ердоган обвинява Запада, че се отнася с предразсъдъци към неговата страна. Турският президент подчертава също, че «по въпроса за зачитане и гарантиране на демократичните права и свободи Турция няма да прави никакво сравнение със страните от Европейския съюз».

«По някакви причини Западът се занимава с подмяна на понятията и намеква за опити на Турция да промени своя светски характер. Такова нещо няма», казва Ердоган и допълва:

«Не трябва да се отнасяте към Турция с предразсъдъци. Процесите, които съществуват в европейското общество, се случват и в турското общество».

В интервюто си пред агенция ТАСС, турският президент уверява също, че разследването срещу Алпарслан Челик, заподозреният за убийството на пилота на сваления миналата година от Турция руски Су-24, продължава. 

«Човекът, причинил смъртта на руския пилот, в момента се намира в затвора. Съдебният процес срещу него продължава и това искам специално да подчертая», заявява Ердоган.

Тагове: ; ; ;