На 9 август в Санкт Петербург ще се състои първата след инцидента с руския Су-24 среща между лидерите на Русия и Турция.

 

Първоначално се планираше тя да се проведе през септември на срещата на G20 в Китай, но после срещата бе пренесена за по-ранна дата, а неуспешният опит за военен преврат в Турция вероятно предизвика по-голяма оперативност и датата отново бе изтеглена напред.

 

Независимо от това, че отношенията между Анкара и Москва започнаха да се стоплят след писмото на Ердоган до президента Путин, между страните остават немалко неразрешени въпроси.

 

На 5 август помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков съобщи, че по време на срещата може да се повдигне темата за изплащането на компенсации за сваления руски самолет.

 

На следващия ден посланикът на Турция в Русия Умит Ярдъм отбеляза, че на този етап «не е уместно» да се говори по този повод, защото това е «деликатен въпрос, който има голямо значение за двете страни».

 

Въпросът за изплащането на компенсациите в дадения случай е по-скоро символичен, но между Москва и Анкара остават значително по-големи фундаментални разногласия, за които без съмнение ще се говори.

 

Ушаков сподели, че ще се обсъждат въпроси за отмяната на руското ембарго над турските продукти, за възобновяване на чартърните полети, за реализирането на «Турски поток», за строителството в Турция на АЕЦ. а , за сирийското регулиране и борбата с тероризма.

Икономическите въпроси са важни за страните. Ако още преди няколко години Москва и Анкара бяха говорили за плановете си да се постигне нарастване на скокооборота до 100 млрд долара, то през 2015 г. той намаля до 23 млрд, а за пет месеца на тази година се срути до 6 млрд долара.

 

Посланикът на Турция в Русия Умит Ярдъм предположи, че цифрата вече ще започне да расте до 20, а и до 30 млрд долара до края на годината.

Но ако в икономическата сфера не е трудно да се постигне споразумение, то политиката може да се превърне в препъни камък.

Ушаков подчерта, че Москва разчита, че методите на Анкара по въпросите за сирийското регулиране «ще имат по-конструктивен характер».

 

Руското ръководство се надява, че несъвпадането на позициите по тази тема «ще бъдат минимизирани».

 

Въпросът е в това, доколко това е възможно?

 

Сближаването на Русия след неуспешния пуч е много важно за Ердоган, който не е доволен от недостатъчната подкрепа от страна на Запада. Умит Ярдъм заяви, че ЕС използва метежа като предлог, за да спре процеса на евроинтеграция с Турция.

 

Но директорът на изследователския център на Международния институт Сергей Тарасов твърди, че дори ако Русия и Турция успеят да сближат своите политически позиции, алиансът между двете страни едва ли ще може да се нарече здрав и продължителен.

— За пълноценен политически съюз между Русия и Турция е рано да се говори. Анкара в момента е скарана със Запада. Тя счита, че той я е лишил от подкрепата си след опита за преврат.

 

Ердоган е убеден, че геополитическият проект, който Западът строи в Близкия Изток, не отговаря на интересите на Турция. Става дума за кюрдския въпрос. Анкара отдавна не получава подкрепа от страна на съюзниците от НАТО и затова започва да търси алтернативи. В момента Ердоган тактически се насочва към Русия, за да получи нейната подкрепа.

 

На Русия й е необходимо в момента да няма противоборство с Турция в сирийския конфликт, защото в противен случай рискува да затъне така, както в Афганистан.

 

Т.е и от страна на Русия това е тактически ход.

 
В икономическата сфера възстановяването ще стане бързо. Но доколко логично и последователно ще действа Ердоган в съюз с Москва по сирийския проблем — това е въпрос.

 

Той най-напред трябва да се откаже от доктрината си за свалянето на Асад, от подкрепата на радикалните сили в сирийската опозиция, да започне реална борба срещу ИД.

 

Ако това се случи, може да се говори за някакъв военно-политически алианс. Но пак да повторя, това са само тактически ходове.

 
Цялата политическа върхушка около Ердоган заявява, че не нямат намерение да разменят Запада за Изтока.

 

Те искат да си сътрудничат по двете направления. Днес Анкара разиграва руската карта само, за да постигне определени преференции от Запада.

Но и Русия използва турската карта, за да получи преимущество в диалога си със Запада.

 

И Анкара, и Москва в глобален смисъл вървят към западно направление. Днес те са заинтересовани от тактически съюз помежду си, считайки, че ако се обединят, имат по-големи шансове за успех.
— Т.е. не става дума за дългосрочен стратегически съюз?

 

 • Това би било възможно, ако Москва имаше съвсем  друга геостратегия и бе започнала пълноценно разгръщане на Изток. Имам предвид тесните връзки в китайска посока, сериозният строеж на Евразийския икономически съюз с последващия преход към военно-политическо сътрудничество. Ако Турция започне да се включва активно към тези процеси, това ще означава, че те също се отказват от западния проект и преминават на Изток.

 

 • Тогава бихме имали напълно различна геополитическа картина на света.
 • Но доколко е готова Анкара към това — това е големият въпрос. Струва ми се, че нито едната, нито другата страна са готови към подобен глобален скок.

 • Т.е. става дума за тактически съюз, който отчита общите интереси в определени направления.
 • Трябва да се разбира, че Близкият Изток в резултат на американската политика е в пълен хаос.

 • Да се променят отношенията между държавите, които са построени на базата на многовековен фундамент, не е никак лесно. Между Иран и Турция имаше много сериозни исторически противоречия. С указ на президента това не може да се промени. Това е многогодишна, дори вековна тенденция.

  — На какви отстъпки е готова Анкара?

 • — Анкара намеква, че е готова да промени сирийската си политика. За момента това са само на думи. Как ще се случи в действителност, ще покажат преговорите в Санкт Петеребург.
 • — Компенсацията за сваления руски самолет е деликатно нещо. Когато турците предложиха да дадат пари на родините на загиналия пилот, те отказаха.

 • Има втора част от компенсациите — за техниката, т.е. за самия самолет.
 • Според протокола, Турция трябва само да предложи да изплати тази компенсация. Анкара се извини, сега вече започва тънкият дипломатически проблем.
 • Турция трябва сама да предложи да изплати компенсация, а дали Русия ще я приеме ли не, това е друг въпрос.
 • — Съюзът между Русия и Турция ще бъде прагматичен, — така счита старши преподавателят от катедрата по обща политология към НИУ Леонид Исаев.

 

 • — В противен случай нямаше да има смисъл да се върви към подобно бързо възстановяване на отношенията. Двамата лидери изхождат от здравия си разум и прагматизма си. Ако има взаимни интереси, нищо няма да попречи на двете страни да ги развиват.
 • Ние имаме напълно различни възгледи и интереси, но Русия е поставила ръката си на пулса, тя изхожда от стратегически важните за двете страни позиции: да не се вреди и да не се пречи.
 • Да се опитат да поделят сферите на отговорност и да минимизират взаимните сблъсъци.
 • Подобна формула е заложена в основата на руско-турските отношения по сирийския въпрос.
 • Вероятно Русия ще бомбардира по-малко регионите, в които има групировки, подкрепени от Турция. Това е въпрос на договорености, а може да се постигне споразумение и без да се отказваме от стратегическата си линия.

 

 • Не е правилно да се счита, че алиансът между Русия и Турция е против Запада.
 • Турция в продължение на цялата си съвременна история бе ориентирана към Запада.
 • Тя иска да се интегрира в европейската общност икономически и политически.
 • Точно така, както Русия след разпада на СССР беше западноориентирана страна.
 • Конфликтът, който е налице между Русия, Турция и Запада всъщност не променя тази ориентация. Двете страни се надяват, че ще успеят да върнат това ниво на сътрудничество, което имаха преди конфликтите.
 • Друг е въпросът, че в обединение е по-лесно да се принуди Западът към каквото и да е, отколкото поединично.

 

 • Искаме да подтикнем Европа да преразгледа отношенията на равноправна основа. Това, както ми се струва, е важната стратегическа цел на руския и турския елит.
 • Това ще бъде една от задачите на алианса между Русия и Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;