Американските медии все повече обръщат гръб на истинската журналистика на фактите и с устрем преминават към откровената пропаганда, когато информират читателите и зрителите си за Русия, САЩ, ситуацията в самата Русия, пише младши научният сътрудник от вашингтонския Център за национални интереси Райчъл Бауман в статия за The National Interest.

 

Според Баумън, медиите следва да се замислят над това, че по отношение на Русия те виждат не това, което е в действителност, а това, което им се иска да видят.

 

 

Авторът дава пример: на сайта на CNN е публикувана статия, чийто автор критикува кандидата за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп. Действително, милиардерът направи фурор със своите коментари за снемането на санкциите към Русия и положителните си отзиви към руския президент Владимир Путин, посочва Бауман.

 

Авторът на статията в CNN в подкрепа на позицията си цитира мнението на няколко критици на Тръмп, в частност на бившия първи заместник помощник на министъра на отбраната на САЩ Евелин Фаркас и старши научния сътрудник от Американския съвет по външна политика Стивън Бланк. Но журналистът от CNN «не цитира нито един експерт от тези, които биха могли да имат другата гледна точка». По такъв начин CNN не представя пред зрителите и читателите си различните гледни точки по проблема, нито широкия политически контекст, отбелязва Рейчъл Бауман.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп на съезде Республиканской партии в Кливленде

 

Още един пример — програмата GPS на известния телевизионен водещ от CNN Фарид Закария. През юни той беше на Петербургския международен икономически форум — присъствието на американци на това мероприятие не бе одобрено от Вашингтон. Обикновено водещият от CNN e отявлен критик на Путин, но по време на Международния форум се държа възпитано — неговите въпроси към руския лидер бяха «подчертано неутрални, дори примирителни».

 

Но по време на телевизионната си програма Закария се придържа към съвсем различен тон. При говор за Русия и Тръмп той събира в студиото именити журналисти, известни със своето отрицателно отношение към Москва. Следователно, между тях няма големи разногласия. И отново в програмата няма нито един участник, който би могъл да даде «трезв и безпристрастен поглед върху Русия», ако имаше такъв експерт, то програмата на Закария не само «би спечелила и по съдържанието си, а и по отношение наличието на истинска дискусия», — коментира Рейчъл Бауман.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. Архивное фото

 

Но най-яркият «пример за скалъпване на фактите», според автора на изданието, това е една от статиите в  New York Times за връзките между ръководителя на предизборния щаб на Тръмп Тол Манафорт с «тъмната страна на руската и украинската политика». Както пише Бауман, авторите на NYT въобще не вземат под внимание «многобройните опити» на Манафорт да откъсне бившия президент на Украйна Виктор Янукович от Москва и «да го притегли» на страната на Вашингтон. Изданието ги споменава в статията, но премълчава това, как всички тези опити биха могли да повлияят негативно на интересите на Русия, например, в областта на енергетиката.

 

 

«Тези три примера демонстрират тенденцията в западните средства за масова информация — да се предлага на аудиторията сензационна и недостоверна информация за Русия, която влошава и без това лошите отношения между страните», — пише Бауман.

 

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон и кандидат в вице-президенты Тим Кейн в Майами, штат Флорида. 23 июля 2016

 

Както отбелязва експертът, западните медии вече не информират за фактите, а «се превръщат в открити пропагандатори».

 

За последен път потвърждение на горното твърдение може да се види в медиите по време на войната в Ирак.

 

Последствията от това могат да бъдат пагубни.

 

«Както пише Уолтър Липман (амер. журналист, бел.ред.) почти преди столетие, най-разрушителната форма на неистина — това са лъжливите аргументи и пропагандата на тези, чиято професия се заключава в съобщаване на новини. При представяне на информацият за Русия и Америка на западните журналисти не би било лошо да им се припомни това», — резюмира Рейчъл Бауман.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;