Болшинството жители на Германия са за прекратяване на споразумението между Европейския съюз и Турция за бежанците. Както се вижда от данните от социологическото допитване на Emnid, публикувано във вестник Bild am Sonntag, това са 52 % от жителите на федералната република, 35 % са против.

 

Значение на споразумението за Германия

 

Споразумението с Турция съдейства за нормализиране на ситуацията с бежанците в Европа и в Германия. Властите в Анкара по същество преграждат пътя на мигрантите към Европа, така чужденците спряха да пристигат в Германия по т.нар. балкански маршрут. По-рано на фона на миграционната криза в Германия рейтингът на канцлера Меркел падна, а процентът на подкрепата за евроскептиците от «Алтернатива за Германия» нарасна.

 

За миналата година в Германия са пристигнали 1.1 млн бежанци. Сега броят на пристигналите в страната е намален до минимум. Впрочем, ако си представим, че Анкара наистина престане да задържа този поток, то хипотетично миграционната криза в Германия може да се възобнови. В навечерието на изборите за Бундестага, от чийто резултати ще зависи кой ще е канцлер на страната, това може да има сериозни политически последствия за Меркел, считат германски наблюдатели.

 

 

Да се спре финансирането

 

Едно от задълженията, които пое ЕС в рамките на пакта с Турция — е изплащането на Анкара на 6 млрд евро, които, според замисъла на Брюксел, трябва да се насочат за разполагане на бежанците в Турция. 69 % от запитаните считат, че изплащането на тези средства трябва спешно да бъде спряно. Според тях, по-добре е тези пари да се дадат на Гърция, която, за разлика от Турция, е член на ЕС.

 

66 % от респондентите искат преговорите за присъединяването на Турция към ЕС да бъдат прекратени. Причината за това са последствията от неуспешния военен преврат — чистката в държавните органи, в средствата за масова информация, дискусията за въвеждането на смъртното наказание, срещу което нееднократно са заявявали европейски политици.

 

Критика по адрес на Ердоган

 

В интервю за Bild am Sonntag с рязка критика по адрес на президента на Турция Реджеп Ердоган се изказа Кристиан Линднер — лидер на Свободната демократическа партия, която представлява извънпарламентарната опозиция в Германия.

 

«В Турция имаше пуч, както през 1933 година след пожара в Райхстага. Ердоган строи авторитарен режим, в центъра на който е собствената му персона», — каза политикът.

 

 

 

Позицията на Меркел

Линднер разкритикува «безгръбначната позиция» на Меркел по отношение на турското ръководство. Тази гледна точка в последните седмици става все по-популярна. Редица наблюдатели считат, че правителството на Германия заема недостатъчно твърда позиция по отношение на Турция, защото се страхува, че Анкара ще престане да изпълнява задълженията си към бежанците.

 

 

«Знак на слабост» — таза озаглави в събота материала си по тази тема седмичникът Der Spiegel .

 

«Независимо от това, че президентът Ердоган действа твърдо спрямо противниците си, канцлерът Меркел не иска да поставя под заплаха отношенията с Турция. Тя има едно наум — сделката с Анкара за бежанците»,- се казва в статията.

 

 

Разположението на силите

 

Според последните данни от телевизия ARD,  политиката на Меркел се подкрепя от 47 % от запитаните, което е с 12 % по-малко от предишния месец. Както отбелязва телевизията, основната причина за недоволството на гражданите, както по всичко личи, е миграционната политика на Меркел. Само една трета от респондентите, 34 %, са изразили удовлетвореност от действията в тази посока на министерския съвет.

 

Лидерът на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер печели популярност, от работата му са доволни 44 % от участниците в допитването, това е с 11 % повече от месец юли.

 

Председателят на ХСС след неотдавнашните атаки подложи на рязка критика миграционната политика на федералното правителство и изрази несъгласието си с думите на Меркел, че Германия може да се справи с кризата, свързана с наплива на бежанци.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;