Президентът на САЩ Барак Обама може да обяви това, че САЩ от сега нататък ще се придържат към политиката на неупотреба първи на ядрено оръжие. Това съобщи в редакционната си статия вестник  The Wall Street Journal, наричайки инициативата «лоша новина», но не посочвайки конкретни източници на информацията си.

 

Лошата новина е в това, че Обама може да обяви за политика на неупотреба първи на ядрено оръжие, — пише изданието. — Това ще означава отказ от запазилата се в продължение на 70 години ядрена неопределеност по въпроса за това, при какви обстоятелства САЩ могат да използват ядрено оръжие. В резултат ще пострада режима на сдържането на политиката на САЩ по отношение на такива страни, като Северна Корея».

 

«Фаталната грешка в това прогресивно звучащо предложение е това, че потенциалните агресори ще почувстват, че вече  няма защо да се страхуват от американското ядрено възмездие дори в случаите, когато те нападат Америка или нашите съюзници с използването на съвременно неядрено, химическо или биологически оръжие», — цитира изданието мнението на бившия високопоставен сътрудник на Пентагона Кит Пейн.

 

Тревога за съюзниците на САЩ

 

Инициативата дава повод за «много сериозна тревога от страна на съюзниците на САЩ», отбелязва изданието, припомняйки, че в Обзора на американската политика в сферата на ядреното оръжие за 2010 година администрацията на Обама е изразила становище против неприлагането на подобно оръжие първи.

 

«В този обзор се твърди, че Русия вече не е противник на САЩ, предишната оценка вече не съответства на действителноста», — пише изданието.

 

 

«И така, когато днес светът стана още по-опасен, отколкото преди шест години, на какво основание Обама ще оправдае отказа от предишните си идеи по този въпрос?», пита изданието.

 

 

Позовавайки се на неназовани източници, вестникът посочва, че президентът «също е приел решение да постигне подписването от Съвета за сигурност към ООН на резолюция, забраняваща изпитанията на ядрено оръжие.

 

«Това означава, че след 20 години, откакто сенатът отказа да ратифицира договора за забрана за ядрените изпитания, Обама може да се опита да узурпира конституционните пълномощия на сената с помощта на ООН», — пише изданието.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;