Модернизираният свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160М2 ще остане главната опора на руския въздушен парк и в бъдеще, при условие, че Москва продължи да финансира проекта, пише Дейв Маджумдар за  The National Interest.

 

 

Свръхзвуковият Ту-160М2 е усъвършенствата версия на разработения още по времето на СССР Ту-160 Независимо от това, че конструктивно Ту-160М2 прилича на оригиналния модел, «отвътре това е почти напълно нова машина».

 

Модернизираният самолет е снабден с най-нови бойни системи, а също с последните версии на 2-тоновите турбореактивни двигатели НК-32, създадени от ОКБ Кузнецов, пише изданието.

 

Стратегическите бомбардировачи Ту-160 в цеха на Казанския авиозавод
Първият полет на Ту-160М2 ще бъде извършен в края на 2018 година, после започна серийно производство.
Очаква се, че във ВВС  на Русия ще постъпят около 50 нови машини.
Максималната скорост на самолета надвишава 2 Маха, той може да пренася крилати ракети на голяма далечина, които да се изстрелят извън зоната на поражение на ПРО на противника.

 

Новият самолет не може напълно да замени стратегическия бомбардировач-ракетоносец Ту-95 и неговите различни модификации.

 

В близките десетилетия тези две машини ще работят «рамо до рамо», защото те не са взаимозаменяеми, пише изданието, позовавайки се на военния експерт в областта на руското въоръжение Майкъл Кофман.

 

 

Бомбардировач Ту-95

 

Ту-95 е с продължителна служба в руската армия, но той ще си остане главен руски бомбардировач поне в близките десетилетия. Според Кофман, в момента Ту-95 се модернизира за преноса на ракети «Х-101» и «Х-102» клас «въздух-земя».

 

Както пише изданието, за руските ВВС е значително по-важен бойният товар на бомбардировача, отколкото самата машина.

 

Стратегическите крилати ракети «Х-101», които бяха използвани от ВКС в сирийската операция, както и  «Х-102» с ядрени бойни глави, са разработени на база стелт-технологията.

 

Те са предназначени за защита на въздушното пространство от противника и позволят на бомбардировачите да нанасят удари от супер далечно разстояние.

Петя Паликрушева