Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп не е първият политик, който заявява, че страните от НАТО не винаги изпълняват своите финансови задължения. Членовете на алианса имат цели пет причини, за да не внасят своята «справедлива лепта», пише  NBC.

 

Първата причина — липса на дисциплина. Основополагащия принцип на НАТО е такъв: всяка страна трябва да инвестира за отбрана 2 % от своя БВП, което практически не се спазва.

 

 

Само САЩ, Великобритания, Гърция, Естония и Полша изпълняват задълженията си, се казва в статията.

 

Останалите държави просто не могат да си позволят това, заради разходи по здравеопазване и пенсии на стареещото население — това е втората причина, отбелязва авторът на статията.

 

 

 

Сумата от 2 % от БВП по принцип предизвиква спорове сред 28-те членове на алианса. Много от тях считат, че трябва да се концентрират усилията не върху конкретна цифра, а върху по-ефективното харчене на парите, които са в наличност, уточнява изданието.

 

 

Другата причина е, че за САЩ е значително по-изгодно да бъдат най-крупния играч в алианса, внасяйки най-съществения дял.

 

«Не е в интерес на САЩ да отслабва лидерството си, защото безпорядъкът, който ще започне там след излизането на Америка, ще се превърне в заплаха за самите Щати. Вкарването на ред изисква още финансови и военни ресурси», — уверен е ръководителят на Центъра за трансатлантически изследвания от Норвежския институт по сигурност Магнус Петерсон.

 

 

Експертите са съгласни с Тръмп. В частност бившият военен посланик и в САЩ, и в НАТО Андрас Симоний счита, че Вашингтон трябва по-ясно да постави пред съюзниците си въпроса за вноските.

«Европейците трябва да са готови за твърдост, продиктувана от най-добри подбуди, без значение кой от кандидатите ще избере американският народ за президент»,  — добави той.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;