САЩ се опитват да представят бизнеса с Русия като нещо лошо, но много крупни американски компании нямат намерение да жертват деловите си контакти с руснаците, пише Кенет Рапоза за Forbes.

Протест французских фермеров против санкций в отношении России и роста цен на удобрения. 12 февраля 2016

«Днешните правила в политкоректноста изискват Русия да се ненавижда. Ако съвсем малко я заобичате, това ще означава, че обичате Владимир Путин или сте на работа към руската мафия. Или мразите белите мечки, а обичате руските кафяви мечки. Или нещо подобно», — отбелязва изданието.

 

 

Обаче Pfizer има намерение да създаде съвместно предприятие с руската фармацевтична фирма «НоваМедика», Boeing  през юли миналата година подписа споразумение за съвместни проекти с руските производители на титан «ВСМПО-Ависма» и Уралския федерален университет, а Ford през миналата година стартира в Русия производството на четири нови автомобили, в това число  Focus и Fiesta, се казва в статията.

 

 

Не се боят да работят с «лошите момчета» и такива търговски гиганти, като PepsiCo, Procter&Gamble, McDonald’s, Mondelez International, General Motors, Johnson & Johnson, Cargill, Alcoa и General Electric.

 

 

От руския пазар не излизат не само предишните играчи, но се появяват и нови — например, американските фирми за търговия на дребно Forever 21 и Crate & Barrel.

 

А американските компании  Starbucks и Krispy Kreme разширяват бизнеса си в Русия, припомня изданието.

 

 

«С други думи, руснаците не са толкова лоши, както ни ги представят» — пише Кенет Рапоза.

 

 

Разбира се, не всички американски компании, в частност Carlyle Group и Blackstone, искат да работят с Русия, а и «те там не са и нужни», отбелязва авторът.

 

Независимо от това, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е обвиняван във връзка с руските «олигарси», неговата компания  Trump International съвсем не тази, която се занимава с руски недвижими имоти. Всъщност това прави Morgan Stanley – буквално през април контролираният от банковия холдинг фонд започна преговорите за закупуване на няколко търговски центъра в Москва, посочва Рапоза.

 

 

Тръмп твърди, че той няма никакъв бизнес с Русия. Но Morgan Stanley, който, според информацията от сайта  Open Secrets, през  2008 е отделил за кампанията на Хилъри Клинтън почти 150 хиляди долара, с право би могла да каже на Доналд:

 

«Напразно не си завъртял бизнес с Русия», — резюмира авторът за Форбс.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;